ŠARIĆ U KLINČU SA SUDIJOM: Ako želite da gradite karijeru na lažima, samo izvolite!
Foto: Dado Đilas

Odloženo suđenje za šverc kokaina

ŠARIĆ U KLINČU SA SUDIJOM: Ako želite da gradite karijeru na lažima, samo izvolite!

Crna Hronika -

Darko Šarić, kome se sudi kao organiozatoru grupe koja je švercovala više tona kokjina iz Južne Amerike u Evropu, danas se usprotivo najnovijem odlaganju pretresa, a do kog je došlo na predlog njegovog novog branioca Gorana Jovandića, koji mu je dodeljen po službenoj dužnosti.

Jovandić je na početku pretresa tražio da se suđenje odloži kako bi mogao da se pripremi za Šarićevu odbranu, ističući pritom da mu treba mnogo vremena kako bi se upoznao sa svim detaljima spisa predmeta.

- Dužnosti branioca su da se detaljno upozna sa predmetom i sa svim dokazima. Već sam preduzeo niz mera i radnji, kako bih mogao da vršim svoju dužnost u ovom, ako ne i najznačajnijem predmetu u Srbiji. Predmet ima 25.000 strana, na svakoj strani se nalazi oko 200 reči i potrebno mi je oko dva minuta za čitanje jedne strane. Proizilazi da mi je neophodno 90 dana samo da pročitam predmet, a godinu dana da se kvalitetgno upoznam sa njim. Ako bih uložio nadljudski napor, trebalo bi mi šest meseci - rekao je Jovandić.

Reč je potom zatražio Šarić.

- Apsolutno se ne slažem da se pretres odlaže. Meni advokat ne treba. recite šta treba da potpišem i ja ću potpisati. Do ovoga smo došli jer je to moj protest sudija prema vama. Preslušali ste 1.100 razgovora koje je predložio tužilac, a mojih 55 nećete. Ako hoćete da gradite, vi i tužilac, karijere na lažima, ako vam toliko znači taj svedok, onda samo izvolite - rekao je Šarić sudiji Siniši Vučiniću, koji je podsetimo, na prethodnom ročištu odbio predlog njegove odbrane da se preslušaju određeni razgovri.

Goran Jovandić
Goran Jovandićfoto: Ivan Milićević

Nakon toga je povukao punomoćje svojim advokatima Radoslavu Baćoviću i Dejanu Lazareviću, zbog čega mu je i dodeljen advokat po službenoj dužnosti .

- Recite koliko puta je ovaj pretres odložen zbog mene i moje odbrane. Uvek sam ja kriv, i kad neki advokat imaju pritisak ili probleme sa stolicom, uvek sam ja kriv - kazao je Šarić.

Sudija Siniša Vučinić je nakon kraćeg većanja doneo odluku da se današnji, ali i naredna dva zakazana pretresa odlože, a naredni je zakazo za 4. jun do kad je istovremeno advokatu Jovandiću dato vreme da pripremi odbranu.

Jovandić: Šariću povređeno pravo na pravedno suđenje

Advokat Jovandić je nakon izlaska iz zgrade suda rekao novinarima da je Darku Šariću povređeno pravo na pravično suđenje - Ono sto sam uspeo da vidim iz transkripata s glavnih pretresa jeste da nisu kao dokaz uvršćeni presretnuti razgovori između Šarića i svedoka saradnika Nebojše Joksovića. Optužnica se zasniva na iskazu Joksovića pa smatram da je sud trebalo da izađe u susret Šarićevom predlogu da se i ti transkripti preslušaju - kazao je Jovandić.

(Kurir.rs/Ivan Milićević/Foto: Dado Đilas)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track