Najnovije vesti

OVO SU SRPSKI HAKERI ZBOG KOJIH JE DRHTALO POLA EVROPE: Dva klinca iz Prokuplja i Rume vodila napade na sajtove u celom svetu
Foto: Reuters

zli geniji

OVO SU SRPSKI HAKERI ZBOG KOJIH JE DRHTALO POLA EVROPE: Dva klinca iz Prokuplja i Rume vodila napade na sajtove u celom svetu

Crna Hronika

Dvojica srpskih državljana, Jovan M. (19) iz Prokuplja i Vukašin D. (21) iz Rume, uhapšeni su zbog sumnje da su bili administratori servisa "WEBSTRESSER". U akciji koja je trajala dva dana učestvovale su nacionalne policijske jedinice za borbu protiv visokotehnološkog kriminala Holandije, Velike Britanije (NCA), Hrvatske, Kanade, SAD (FBI), Nemačke (BKA), Španije, Hong Konga, Škotske, Italije i Australije.

 

Istragu ove međunarodne kriminalne grupe, započela je u oktobru 2017. godine holandska nacionalna kriminalistička jedinica za visokotehnološki kriminal, na osnovu operativnih informacija dobijenih od NCA iz Velike Britanije.

 

Štab za komandu i koordinaciju dvodnevne akcije bio je postavljen u sedištu Europol-a, a akcija je počela upravo u Srbiji hapšenjem Jovana i Vukašina.

 

Nakon toga, na većem broju lokacija širom sveta uhapšeni su i ostali administratori i članovi ovog kriminalnog servisa, dok je servere, preko kojih su izvodili kriminalne napade, preuzela policija.


Pomenuti servis je zatim oboren i ugašen i njegovu serversku insfrastrukturu su zaplenile policije Nemačke, SAD i Holandije.

 

Na sajtu "webstresser.org" danas je postavljena tzv. "STOP stranica", na kojoj je i grb MUP-a Srbije i drugih policija koje su učestvovale u akciji.

 

Protiv korisnika ovog kriminalnog tržišta preduzete su dalje operativne mere, a dosadašnjom istragom nisu pronađeni dokazi o internet portalima iz Srbije koji su na ovakav način napadani i obarani niti o korisnicima iz naše zemlje.

 

"WEBSTRESSER" je smatran za najveće svetsko kriminalno tržište za iznajmljivanje tzv. DDoS napada, sa više od 136.000 registrovanih korisnika i više od četiri miliona napada izvedenih do aprila ove godine na razne internet domene širom sveta. Orkestrirani napadi ciljali su kritične onlajn usluge koje nude banke, državne institucije i policijske snage, kao i industrija onlajn igara na internetu, saopšteno je z MUP.

 

(Kurir.rs/Foto: Reuters)

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...