BIVŠI PRIPADNIK ŠKORPIONA NA SLOBODI: Saša Cvjetan posle 16 godina izašao iz zatvora
Foto: EPA Saša Đorđević

IZDRŽAO DVE TREĆINE KAZNE

BIVŠI PRIPADNIK ŠKORPIONA NA SLOBODI: Saša Cvjetan posle 16 godina izašao iz zatvora

Crna Hronika -

Saša Cvjetan, bivši pripadnik jedinice "Škorpioni", pušten je 22. marta ove godine na uslovnu slobodu nakon izdržane više od dve trećine kazne od 20 godina zatvora na koju je osuđen zbog ratnog zločina, ubistva 14 albanskih civila, žena i dece, članova porodice Bogujevci u Podujevu u martu 1999. godine, potvrdilo je Ministarstvo pravde.

Saša Cvjetan je u dva kazneno-popravna zavoda – u Sremskoj Mitrovici i u Beogradu – proveo ukupno 16 godina i četiri meseca.

Na slobodu je pušten više od tri i po godine pre isteka kazne, nakon što je uvažen njegov zahtev za uslovni otpust.

Razlozi za takvu odluku, koje sud navodi, su da je Cvjetan izdržao dve trećine kazne, da je proces resocijalizacije kod njega uspešno okončan, odnosno da je očekivano da će se Cvjetan na slobodi dobro vladati i da za vreme trajanja uslovnog otpusta neće izvršiti novo krivično delo.

Podsetimo, Cvjetan je osuđen za ubistvo 14 Albanaca u Podujevu, 1999. godine. Željko Đukić, Dragan Medić, Dragan Borojević i Miodrag Šolaja uhapšeni su za isti zločin 2007. godine. Dejan Demirović, koga je prvobitna optužnica teretila sa Cvjetanom za isti zločin, nakon istrage Tužilaštva za ratne zločine Srbije oslobođen je optužbi.

(Kurir.rs/Radio Slobodna Evropa, Foto: EPA/Saša Đorđević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track