Najnovije vesti

Merčep, ubica Srba, na slobodi

Merčep, ubica Srba, na slobodi

Crna Hronika
Vrhovni sud Hrvatske ukinuo je rešenje o produženju pritvora Tomislavu Merčepu, ratnom komandantu policijske jedinice kome se sudi za ratne zločine nad srpskim civilima, zbog zdravlja

ZAGREB - Vrhovni sud Hrvatske ukinuo je rešenje o produženju pritvora Tomislavu Merčepu, ratnom komandantu policijske jedinice kome se sudi za ratne zločine nad srpskim civilima, a koji je u pritvoru od 10. decembra 2010. godine.

Merčep je optužen za zločine protiv srpskih civila, odnosno za hapšenje 52 osobe i mučenje i ubijanje 43 lica s područja Zagreba, Kutine i Pakraca.

U odluci Vrhovnog suda, o kojoj će vanraspravno veće zagrebačkog Županijskog suda raspravljati sutra, navodi se da se o uslovima Merčepovog pritvaranja mora izjasniti i zatvorska bolnica u zagrebačkom kvartu Dubrava, u kojoj se nalazi zbog lošeg zdravstvenog stanja.

Merčep je, zbog zdravstvenih problema, većinu pritvora proveo u bolnici, a nekoliko puta je o svom trošku, pod kontrolom pravosudne policije, premeštan u Banju, gde je sredinom 2011. godine i primio optužnicu.

Zatvorske bolnica nije ustanova koja zadovoljava uslove medicinske brige koja je Merčepu potrebna, pa bi to mogao biti jedan od razloga da mu se već ove sedmice pritvor ukine. Merčep je imao dva moždana udara, a sudski veštaci ustanovili su da je sposoban za suđenje, pod uslovom da se svakih 45 minuta napravi pauza i da se obezbedi prisustvo lekara.

Rešenje o ukidanju pritvora dolazi u momentu kad ima sve više svedoka koji potvrđuju da je Merčep komandovao i imao glavnu ulogu u jedinici koja se proziva za umešanost u brojne zločine i koja je imala sedište u selu Pakračka Poljana i u paviljonu 22 Zagrebačkog velesajma, gde je držala i zatvorene civile.

Merčep nije optužen za odvođenja i likvidacije više desetina srpskih civila u leto 1991. godine u Vukovaru, znatno pre početka ratnih dejstava oko grada.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...