(KURIR TV EKSKLUZIVNO) NIKAD VIĐEN SNIMAK IZ ŠILEROVE: Policija upada u utvrđenje zemunaca, ženska osoba drži se za glavu kraj raskoši! Stolarija i bravarija koštale STOTINE HILJADA EVRA!
Foto: Kurir

bahato

(KURIR TV EKSKLUZIVNO) NIKAD VIĐEN SNIMAK IZ ŠILEROVE: Policija upada u utvrđenje zemunaca, ženska osoba drži se za glavu kraj raskoši! Stolarija i bravarija koštale STOTINE HILJADA EVRA!

Crna Hronika -

Velelepno zdanje u Šilerovoj u kome su stolovali pripadnici Zemunskog klana srušeno je pre petnaest godina, ali fama o luksuzu u kome su uživali Dušan Spasojević Šiptar i Milorad Ulemek Legija i dalje kruži. Njihovo utvrđenje bilo je luksuzno uređeno, sa skupocenim nameštajem, pozlaćenim kvakama, bazenom i velelepnim dvorištem, a ceo objekat je bio pokriven video nadzorom.

Na snimcima iz kuće Dušana Spasojevića Šiptara, koji su nastali tokom akcije Sablja, očigledno je da je vođa Zemunskog klana uživao u luksuzu i da je pare koje je stekao od kriminala, između ostalog, trošio na umetnička dela. Zanimljivo je da je centralno mesto u jednoj od soba zauzimalo delo poznatog glumca statiste Ratka Tankosića Sarme.

Sve je bilo veoma skupo - od najsavremenijeg građevinskog materijala do pokućstva i tehnike. Svi podovi u kućama su imali podno grejanje, ali je posebno interesantno da je navodno i deo dvorišta grejan na ovaj način, što je retkost i u današnje vreme.

foto: Printscreen

Čitav prostor je inače obuhvatao tri kuće - dve su koristile vođe "zemunaca" Dušan Spasojević Šiptar i Mile Luković Kum, a treća je bila gostinska. Zdanje je inače izgrađeno 1999. godine, i prema nekim procenama, sve je vredelo tadašnjih 8,5 miliona maraka.

Javna je tajna da su se u sedištu „zemunaca“ godinama okupljali svi viđeniji kriminalci, estrada, ali i političari,

Postoji i tačan popis luksuznih i veoma skupocenih stvari i materijala koji su ugrađeni u tri objekta u Šilerovoj ulici, Spasojevićevu kuću sa prizemljem i dva sprata od 1.050 kvadratnih metara i podrumom iste veličine, Lukovićevu kuću od 265 kvadrata, gostinsku kuću od 160 kvadratnih metara, kao i bazen u dvorištu 24,8 puta 12,4 metara. Plac se nalazi na površini od 40 puta 65 metara i bio je opasan bedemom od četiri metra.

U gradnju je potrošeno 60.000 cigla, 18.000, blokova, 60 tona gvožđa i oko 250 kubika betona. Molerskih radova bilo na 3.000 kvadratnih metara, po ceni od 90 nemačkih maraka, pa su vođe klana potrošile samo za moleraj oko 270.000 maraka. Gipsani radovi su rađeni na 1.200 kvadratnih metara, a postavljeno je 3.000 metara instalacija. Samo je najkvalitetnija keramika koštala oko 350.000 maraka.

foto: Kurir

U Lukovićevu kuću postavljeno je na 220 kvadratnih metara najkvalitetnijeg hrastovog parketa, a u Spasojevićevu na 200 kvadratnih metara orahov parket.

Stolarski radovi su, takođe, rađeni od najboljeg punog drveta, presvučenog furnirom od mahagonija, što je ukupno koštalo 105.000 evra. Samo je kovana ograda na stepeništu i galeriji koštala 50.000 maraka. Stepenište je sagrađeno od 38 blokova granita od kojih je svaki koštao po 500 maraka. Između kuća postavljena je staklena nadstrešnica koja je plaćena 80.000 maraka.

U Spasojevićevoj kući bilo je šest kupatila, a Lukovićevoj i gostinskoj kući po dva. Sva kupatila su opremljena sa najluksuznijim elementima, a pored dva kupatila sagrađena su turska kupatila.

foto: Kurir

Spasojević i Luković su, kako se pretpostavljalo do ogromnog novca koji su potrošili za izgradnju zdanja došli trgujući drogom.

Rrušenje zdanja u Šilerovoj zbog nelegalne gradnje počelo je 14. marta u 14 sati i trajalo je do 27. marta 2003.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track