SKANDAL TRESE OPŠTINU BOR:  Pravobranilac ilegalno radila šest godina!
Foto: Printscreen

Bruka

SKANDAL TRESE OPŠTINU BOR: Pravobranilac ilegalno radila šest godina!

Crna Hronika -

Bosi Janaćković, javnom pravobraniocu opštine Bor, mandat je istekao 2012. godine, ali je ona tu funkciju obavljala do pre nekoliko dana jer niko iz opštinske uprave nije primetio da ona zakonski ne sme obavljati tu dužnost.

Ovo se otkrilo nedavno ne jednom suđenju kad je advokat koji je u ime svoje stranke vodio postupak protiv lokalne samouprave pred sudom postavio pitanje legitimiteta pravobranioca Bose Janaćković.

Predsednik opštine Aleksandar Milikić, koji je na čelo Bora došao u aprilu ove godine, kaže da je odmah reagovao kad je saznao za nepravilnost.

- Istog momenta sam sazvao Opštinsko veće i konstatovali smo prestanak mandata Janaćkovićevoj i na mesto pravobranioca imenovali Milenu Strojić. Mojim prethodnicima treba postaviti pitanje kako je, uprkos tome što joj je istekao mandat, Janaćkovićeva nastavila da obavlja dužnost pravobranioca - kaže Milikić.

Odbornik u borskoj skupštini Srđan Marjanović najavio je da će opozicija u SO Bor tražiti odgovornost predsednika opštine, koji su od 2012, kad je Janaćkovićevoj istekao mandat, olako prelazili preko te činjenice.

- Postavićemo i pitanje da li postupci koje je u ime opštine vodila Janaćkovićeva imaju legitimitet. Prosto je neverovatno da, pored toliko ljudi zaposlenih u opštinskoj administraciji, niko ne zna da je pravobraniocu istekao mandat pre šest godina - kaže Marjanović.

On je postavio i pitanje koliko je procesa izgubljeno u prethodnih šest godina, koliko je Janaćkovićeva vodila pravobranilaštvo, kao i da li će krivci biti kažnjeni.

Janaćkovićeva je, inače, na mesto pravobranioca imenovana 1. decembra 2008. i tu funkciju je trebalo da obavlja naredne četiri godine. Kako saznajemo, protiv nje neće biti nikakvih sankcija jer ona ne podleže nikakvoj krivici, s obzirom na to da joj u ugovoru stoji klauzula da mandat javnog pravobranioca obavlja dok se ne izabere novi.

(Kurir.rs/S. A. B./Foto: prinskrinYT)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track