RADOVALI SMO SE NA SVADBI, A ON JE POSEJAO SMRT: Rade iz Sente počinio nezapamćen masakr, ubio šestoro, sina spaslo to što mu je nestalo municije
Foto: Saša Urošev

tri godine od zločina u martonošu

RADOVALI SMO SE NA SVADBI, A ON JE POSEJAO SMRT: Rade iz Sente počinio nezapamćen masakr, ubio šestoro, sina spaslo to što mu je nestalo municije

Crna Hronika -

Tog jutra sam u bašti sadila cveće. Čula sam samo kad je za sobom zatvorio vrata. Više se nikad nije vratio. Ni danas ne znam zašto je to učinio, kaže Ilona Šefer o krvavom zločinu koji je počinio njen sin Rade Šefer

Ilona Šefer (80) iz Sente, majka Radeta Šefera, koji je na današnji dan pre tri godine, jutro nakon sinovljeve svadbe, u Oromu i Martonošu ubio šestoro ljudi, kaže da se i danas pita zašto je njen sin počinio jedan od najmasovnijih zločina u Srbiji.

- Kažu da život ide dalje, ali to nije nimalo jednostavno. Ni danas ne znam zašto je Rade to učinio. Tog jutra sam u bašti sadila cveće. Čula sam samo kad je za sobom zatvorio vrata. Ništa mi nije rekao. Otišao je i nikad se više nije vratio. Veče ranije bili smo na svadbi mog unuka Vlastimira. Nisam primetila da se svađao s bivšom suprugom Rožom, svi smo se bili veselili. A ujutru je posejao smrt... - priča starica.

Ubica Rade Šefer
Ubica Rade Šefer

Ubio ga Francuz

Ilona je u nedelju posetila sinovljev grob.

- Odnela sam cveće, on je bio moj sin jedinac. Sama sam ga odgajala, jer sam bez supruga ostala pre skoro 30 godina. Nikad se ne zna šta život može da donese. Porodice više nema. Unuk Aleksandar živi u Senti, a Vlastimir je otišao u inostranstvo - kaže Ilona.

Podsetimo, 17. maja 2015, naoružan lovačkom puškom, Rade Šefer najpre je u Oromu ubio tasta i taštu Jenea (74) i Gizelu Traćik (68), a onda se odvezao 30 kilometara dalje, u Martonoš, u kuću Bajtaija, porodice novopečene supruge njegovog sina. Prvo je ubio snaju Nataliju (25), potom njene roditelje Šandora (52) i Karolinu Bajtai (43), a onda i svoju bivšu suprugu Rožu (47). Hladnokrvni ubica teško je ranio mladinu tetku Nataliju Danjon iz Francuske, pre nego što ga je njen suprug Emanuel Danjon usmrtio udarcima stolicom. Sigurne smrti spasao se Radetov sin Vlastimir jer je ocu nestalo metaka kad je uperio pušku u njega.

Mladenci
Mladencifoto: Privatna Arhiva

Ostavila ga supruga

Kuća u kojoj se dogodio stravični zločin juče je bila zaključana. U njoj sada živi Žolt Bajtai, Natalijin brat, koji je preživeo masakr jer je u to vreme spavao u udaljenoj sobi. Komšije s kojima smo razgovarali kažu da se mladić, koji je u trenu ostao bez sestre i roditelja, tek nakon više od godinu dana od zločina osmelio da se vrati u roditeljsku kuću.

- Žolt se iškolovao i zaposlio. Retko ga viđamo. Sretnemo se na ulici. Uvek se javi. Žolt je i ranije bio povučen. Kako mu je, to samo on zna - kažu komšije i dodaju da je na seoskom groblju podigao veliki spomenik nedužno stradalim roditeljima i sestri.

foto: Saša Urošev

Kako se nakon istrage ispostavilo, Šefer je zločin počinio jer nije mogao da podnese što ga je supruga ostavila i otišla da radi u Francusku, pa je zbog toga pobio šestoro ljudi.

Meštani Svi pamtimo krvavu svadbu

Ferenc Tocko iz Martonoša kaže da niko u selu nije zaboravio "krvavu svadbu". - To je obeležilo sve nas. Nisam poznavao Radeta, ali sam čuo da mu je pre zločina bilo oduzeto oružje - rekao je Ferenc.

(Kurir.rs/Saša Urošev/Foto:Saša Urošev/Privatna arhiva)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja