PRONAĐENI POSMRTNI OSTACI PET OSOBA U MASOVNOJ GROBNICI U ĐAKOVICI: Za trojicu se sumnja da su Srbi
Foto: Fonet

PRONAĐENI POSMRTNI OSTACI PET OSOBA U MASOVNOJ GROBNICI U ĐAKOVICI: Za trojicu se sumnja da su Srbi

Crna Hronika -

Na lokaciji masovne grobnice u urbanom delu Đakovice pronađeni su posmrtni ostaci pet lica, rekao je koordinator Udruženja porodica nestalih i kidnapovanih Srba i nealbanaca Milorad Trifunović.

On je naveo da su nađeni posmrtni ostaci upućeni na DNK analizu i da je preuranjeno govoriti o identitetu i nacionalnoj pripadnosti lica čiji su posmrtni ostaci nađeni.

Trifunović je rekao da se sumnja da je najmanje troje njih srpske nacionalnosti.

On je istakao da porodice nestalih i kidnapovanih Srba ne veruju da još ima kidnapovanih Srba koji su živi.

"Na zbirnom spisku nestalih i kidnapovanih lica sa Kosova i Metohije nalazi se ukupno 1.654 imena od kojih je 562 Srba", rekao je Trifunović.

On je rekao da je na osnovu podataka i ličnih saznanja, uveren da više nema živih, te da problem više u rešavanju sudbine nestalih i kidnapovanih predstavlja to što kasne pretrage lokacija za koje se sumnja da su na njima pohranjena tela nestalih i kidnapovanih Srba.

"Mnogo je slučajeva koji nas uveravaju da su tragovi uništeni, a konkretan slučaj je lokacija u selu Žilivode kod Obilića, gde se, prema našim saznanjima, nalazila masovna grobnica na kojoj su odbačena tela devet nestalih rudara rudnika Belaćevac", rekao je Trifunović.

Prema njegovim rečima, iako je pretraga lokacije trajala skoro četiri godine na njoj nisu pronađeni posmrti ostaci, ali ostaje sumnja da su tela pronađena i spaljena.

"Razlog više sumnji je to što su pretragu Žilivoda obavili pripadnici kosovskih bezbednosnih snaga, isti oni koji su učestvovali u otmicama srpskih rudara, a možda i u ubistvima", rekao je on.

Trifunović je dodao da samo jedna porodica nestalih Srba nije dala uzorke za DNK analizu i da je Komisija za nestala i kidnapovana lica Vlade Srbije dostavila UNMIK spisak lokacija na kojima se, prema saznanjima, nalaze masovne grobnice.

Prema nezvaničnim saznanjima Srne, UNMIK je prihvatio da sredinom juna dopremi "skener" kojim će bez iskopavanja biti pretražene sve sumnjive lokacije.

"Jedini problem je to što Komisija za nestala lica iz Prištine nije dostavila svoj spisak sumnjivih lokacija čime se dodatno opterećuje rešavanje sudbine nestalih i kidnapovanih", rekao je sagovornik.

(Kurir.rs/Srna/ Printscreen ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track