LEGIJA POSLE 13 GODINA MOŽE DA GRLI DECU: Usvojena žalba Milorada Ulemeka!
Foto: EPA/SRDJAN SUKI

SAZNAJEMO

LEGIJA POSLE 13 GODINA MOŽE DA GRLI DECU: Usvojena žalba Milorada Ulemeka!

Crna Hronika -

Ulemek, koji je osuđen na više kazni od po 40 godina zatvora, žalio se da su njegovoj deci grubo prekršena prava i tražio da se ukloni staklo u sobi za zatvorske posete, jer fizički kontakt sa decom dosad nije bio moguć

Ministarstvo pravde moralo je zbog Milorada Ulemeka Legije, osuđenog za više krivičnih dela, uključujući i ubistvo premijera Zorana Đinđića, da menja uredbu (o posetama u zatvoru), saznaje Kurir.

Ulemek, koji je osuđen na više kazni od po 40 godina zatvora, žalio se poverenici za zaštitu rodne ravnopravnosti Brankici Janković da su njegovoj deci grubo prekršena prava jer im prilikom poseta nije omogućen fizički kontakt s ocem, to jest svaka poseta se odvijala preko stakla. Poverenica je poslala preporuku Ministarstvu pravde i oni su, saznaje naš list, morali da promene uredbu.

foto: Profimedia

Zatvor u zatvoru

- Ulemek služi kaznu zatvora u specijalnoj zatvorskoj jedinici u Zabeli kod Požarevca, takozvanom srpskom Alkatrazu. To je praktično zatvor u okviru zatvora, i svaka poseta dece odvijala se preko stakla. I ne samo u Zabeli već i dok je bio u CZ do 2010. godine, posete s decom su se odvijale preko stakla. Praktično, otkako je uhapšen, nije imao fizički kontakt s decom, znači od 2004 - kaže izvor našeg lista.

Staklo je  uklonjeno  samo za  posete dece,  za suprugu  je i dalje tu
Staklo je uklonjeno samo za posete dece, za suprugu je i dalje tufoto: Dragana Udovičić

Kako navodi, Ulemek se pre oko godinu dana žalio poverenici za zaštitu rodne ravnopravnosti jer je njegovoj deci uskraćena mogućnost da imaju fizički kontakt s ocem.

- Poverenica je poslala dopis ministarstvu u kome je navela da prema međunarodnim konvencijama deci mora da se omogući da imaju kontakt s roditeljima, da imaju pristup roditelju. Posle tog dopisa poverenice, ministarstvo je izmenilo propise. Ulemek sada prilikom poseta, posle 13 godina, može da ima fizički kontakt sa svoje četvoro dece - kaže dobro obavešten izvor Kurira.

Bez komentara

Ova uredba ne odnosi se samo na Ulemeka već i na ostale zatvorenike ove zatvorske jedinice, dodaje izvor našeg lista.

- Ulemek može da ima fizički kontakt s decom, a kad mu dođe supruga u posetu, između njih je i dalje staklo - navodi naš izvor.

Iz kabineta poverenice za zaštitu rodne ravnopravnosti Brankice Janković za Kurir je rečeno da ne mogu da daju podatke o ovom slučaju jer se propisi odnose na zaštitu podataka o ličnosti.

(Kurir.rs/Katarina Blagović/Foto:EPA)

Kako se krio posle ubistva Đinđića

ZVAO SAM SINA IZ ŠAHTA,ON MI JE POMOGAO

Ulemek, koji je nakon atentata na Zorana Đinđića bio u bekstvu godinu dana, pošto je uhapšen i izveden pred sud, otkrio je kako je uspeo da izbegne policiju koja mu je sve vreme bila ispred kuće. Objasnio je da je peške došao do kuće, legao uza zid ograde i čekao da, kako je kazao, pozornost momaka iz Žandarmerije bude mala da bi mogao da preskoči zid i uđe u dvorište. Uvukao se u jedan šaht i tu čekao.

- U jednom momentu izašao je moj sin Luka da se igra. Pozvao sam Luku tiho: "Psst, pssst, Luka." Rekao sam mu da otvori jednu kućicu u dvorištu, u koju sam kasnije prešao i sakrio se - kazao je Ulemek i dodao da je na tom mestu ostao narednih 14 meseci, da bi se na kraju predao policajcima u civilu koji su stajali ispred njegove kuće.

foto: Naslovna

Katarina Blagović / Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track