POHAPŠENI U NEMAČKOJ, RADILI NA CRNO: Sa potvrdama ovog univerziteta iz Srbije navodno dolazili na praksu, a radili na brojnim gradilištima
Foto: Profimedia

zahvaljujući lažnom studentskom statusu

POHAPŠENI U NEMAČKOJ, RADILI NA CRNO: Sa potvrdama ovog univerziteta iz Srbije navodno dolazili na praksu, a radili na brojnim gradilištima

Crna Hronika -

Prilikom pretresa hotela porodice u Majntalu, ali i 54 druga objekta, pronađen je sakriveni novac. Tako su u jednom od stanova u kauču carinici našli sakrivenih 120.000 evra, kao i dva komada vatrenog oružja. Ukupno je prilikom ovih pretresa zaplenjeno 160.000 evra u kešu

FRANKFURT - Sandžački klan, kako je nemačka policija nazvala mrežu koja je zapošljavala radnike na crno i utajila porez u milionskoj vrednosti, zapošljavao je radnike na crno zahvaljujući "studentskom statusu".

Kao glavni osumnjičeni vode se Ferhan S. (53) i njegov sin Murat (29) vlasnici jednog hotela u Majntalu i građevinske firme koja je bila meta operacije policije i carine, pišu frankfurtske Vesti za koje je Mihael Bernda, portparol carinske službe u Gisenu, pokrajna Hesen, rekao da je prvo uhapšeno četvoro glavnoosumnjičenih.

foto: Filip Plavčić

"Oni su, prema našim saznanjima, u rođačkim vezama, a uhapšeni su u njihovoj kući u obližnjoj Geteštrase u Majntalu. Potom smo ušli u njihov hotel gde su mahom smešteni radnici koji su radili za njihovu građevinsku firmu", kazao je Bernd.

On objašnjava da je akcija izvedena zbog sumnje da je ova porodica u svojoj firmi zapošljavala radnike na crno, te nisu poštovane minimalne radne satnice, a radnicima nisu uplaćivani doprinosi za zdravstveno i socijalno osiguranje.

"Među osumnjičenima je dosta onih koji imaju 'studentski status', a kao dokaz podneli su potvrde Univerziteta iz Novog Pazara. Mi znamo da su te vize samo pokriće za dolazak u Nemačku, gde nisu studirali, već radili na crno na brojnim gradilištima", kaže Bernd.

Uz potvrde Univerziteta iz Novog Pazara radnici na crno su dolazili navodno na praksu u Nemačku. Oko 1.000 policajaca i carinika su u Hesenu, Bavarskoj i Bremenu sproveli akciju protiv radnika zaposlenih na crno.

foto: Profimedia

Inače, u saopštenju carine u Gisenu, naglašava se da su radnici, mahom iz BiH i Srbije, u saradnji sa kriminalnim bandama "krijumčareni" putem nekoliko građevinskih firmi prijavljenih u republici Sloveniji. Većina su bili smešteni u tom hotelu u Majntalu, a prilikom racije ispostavilo se da čak ni osoblje hotela nema uredne boravišne i radne papire.

Prilikom pretresa hotela porodice u Majntalu, ali i 54 druga objekta u Majntalu i okolini, pronađen je sakriveni novac. Tako su u jednom od stanova u kauču carinici našli sakrivenih 120.000 evra, kao i dva komada vatrenog oružja.

Ukupno je prilikom ovih pretresa zaplenjeno 160.000 evra u kešu.

(Kurir.rs/Frankfurtske vesti/Foto: Profimedia/Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track