ZAPLENA NEPRIJAVLJENOG NOVCA NA GRANICI: Carina oduzela13 MILIONA EVRA, a pronašla ih u donjem vešu i nogavicama!
Foto: Uprava Carine

RAMPA

ZAPLENA NEPRIJAVLJENOG NOVCA NA GRANICI: Carina oduzela13 MILIONA EVRA, a pronašla ih u donjem vešu i nogavicama!

Crna Hronika -

Šverceri se dovijaju na razne načine kako bi nelegalno preneli velike količine para, ali iskusni carinici ih jednim pogledom otkrivaju

Trinaest miliona neprijavljenih evra oduzela je srpska carina u poslednje tri godine, od čega je 4,5 miliona zadržano samo u 2017.

Godišnje se u Srbiji otkrije oko tri miliona evra, a zaplene novca su važne i jer postoji mogućnost da je novac stečen nelegalnim putem, da se može koristiti za finansiranje terorizma, droge ili oružja. Ukoliko bude trajno oduzet, ovaj novac ide u budžet.

Ovo za Kurir kaže Sonja Lazarević, pomoćnica direktora Uprave carine u sektoru za kontrolu primene carinskih propisa, i dodaje da su devizni prekršaji najčešći na prelazima Gradina, Preševo i Batrovci.

Sume veće 10 puta

- Uprkos brojnim apelima i istaknutim obaveštenjima na prelazima, putnici i dalje kriju novac i ne prijavljuju ga. To su uglavnom državljani iz zapadne Evrope, mahom turske i albanske nacionalnosti, koji se s tim novcem vraćaju u domovinu. Oni prenose i do deset puta veću sumu od dozvoljene - objašnjava naša sagovornica.

Sonja Lazarević
Sonja Lazarevićfoto: Uprava Carine

Putnici koji slučajno ili namerno čine prekršaj tako što ne prijavljuju da sa sobom nose više od 10.000 evra krše Zakon o deviznom poslovanju i Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma. Oni najčešće ne žele da govore o razlozima neprijavljivanja, ili kažu da su prećutali da nose novac zbog bezbednosti.

Činjenice i pravila

Može da se iznese do 10.000 evra

* Svi putnici iz zemlje mogu izneti do 10.000 evra u gotovini * Sumu veću od 10.000 evra u gotovini mogu izneti samo nerezidenti i domaći državljani koji imaju radnu vizu ili dozvolu za boravak u inostranstvu duži od godinu dana, i to uz neophodne potvrde * Rezidenti Srbije veći iznos od 10.000 evra u gotovini mogu izneti samo u slučaju iseljenja uz dostavljen dokaz o iseljenju * Unos i iznos platnih kartica je slobodan * Unos deviza u Srbiju je slobodan, ali ako je reč o sumi iznad 10.000 evra, dužnost je da to prijavite i za to dobijate potvrdu * Putnici koji imaju svotu veću od 10.000 evra treba da se obrate cariniku i popune obrazac prijave, koji je dostupan svima

- Zbog toga se devize privremeno oduzimaju i predaju prekršajnom sudu, koji ih najčešće kažnjava novčanom kaznom i trajnim oduzimanjem novca, kad se direktno sliva u državni budžet. U praksi se retko dešava da putnik dokaže poreklo novca - navodi Lazarevićeva i dodaje da je najveći prekršaj napravljen prošle godine na prelazu Preševo, kad je nađeno više od 3,5 miliona neprijavljenih norveških kruna u jednom "mercedesu".

Novac oko struka

Građani koji prenose neprijavljeni novac preko granice su veoma dovitljivi.

- Neretko novac kriju u donjem vešu, pa je tako jedna Turkinja 115.000 evra ugurala u par nazuvica i sakrila u veš. Putnik koji je zaustavljen na Batrovcima više od 20.000 evra sakrio je u šupljinu iza stop svetla. Jedan građanin je 35.000 evra sakrio u nogavicu pantalona koje su bile u koferu, a imali smo i slučaj da su na prelazu Gradina putnici sakrili 240.000 evra u pojasu oko struka i pakovanju vlažnih maramica - ističe naša sagovornica i dodaje da iskusni carinici jednim pogledom otkrivaju švercere.

foto: Uprava Carine

Šverceri sa aerodroma

U koferu 390.000 evra s lutrije

Da šverceri ne zaobilaze ni beogradski aerodrom "Nikola Tesla", govori podatak da je državljanka Italije i Srbije pre četiri godine pokušala da u ručnom prtljagu iznese 800.000 evra. - Pokušaj je sprečen tokom rendgenskog skeniranja, kad je snimak pokazao da je u torbi novac u apoenima od 50, 100 i 500 evra. Interesantan slučaj dogodio se polovinom 2015, kad je u koferu slovenačkog državljanina, koji je došao na preuzimanje izgubljenog prtljaga, otkriveno 390.000 evra. Vlasnik kofera je rekao da je odavno dobio taj novac na lutriji - kaže pomoćnica direktora Sonja Lazarević.

Rekordna zaplena

Bugari pali sa tri miliona

Kako ističu u Upravi carina, rekord u švercu deviza na našim granicama oboren je pre 13 godina, kad su carinici u BMW nemačkih registracija otkrili više od tri miliona evra! - Novac su prenosili bugarski državljani koji su pristali da za nadoknadu od 10.000 evra prevezu automobil do Bugarske. Carinici su novac otkrili na Gradini ispod tapacirunga u stranicama auta, pragovima i bočnim stubovima. Auto je bio nafilovan devizama u 270 paketa obmotanih plastičnom folijom - kaže Sonja Lazarević.

(Kurir.rs/Jelena Ivić/Foto:Uprava carine)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track