Najnovije vesti

OVO SU BALKANSKI NARKO-BOSOVI U JUŽNOJ AMERICI: Srpska mafija prenosi tone narkotika u Evropu
Foto: Reuters / Carlos Lemos

organizuju transport

OVO SU BALKANSKI NARKO-BOSOVI U JUŽNOJ AMERICI: Srpska mafija prenosi tone narkotika u Evropu

Crna Hronika

Na posedu peruanskog biznismena policija je u četvrtak pronašla tonu i 150 kilograma kokain hidrohlorida i ponovo dovela u vezu srpsku mafiju sa krijumčarenjem droge iz Latinske Amerike.

"Ovo je žestok udarac u finansije mafije" rekao je predsednik Perua Martin Viskara, nakon što je na farmu od 30 hektara upalo 200 policajaca koji su uhapsili ukupno 12 članova ove međunarodne krijumčarske mreže - 8 Kolumbijaca i 4 Peruanca, uključujući i vlasnika farme.

foto: Profimedia

Naime, krijumčari su kokain, pakovan u "cigle" sa likovima narko bosova Pabla Eskobara i El Čapa krili u pakovanjima fileta od oslića. Drogu, čija je vrednost procenjena na oko 45 miliona dolara, planirali su da pošalju brodom do Španije.

- Kolumbijci su ti koji drogu pripremaju kao tovar, koja je po dolasku u Španiju namenjena srpskim mafijašima, pa čak i za one iz Velike Britanije - rekli su peruanski zvaničnici.

Oni dodaju i da je "tržište za trgovinu drogom orijentisano na Evropu jer se cena kilograma kokaina u Americi pala sa 25.000 dolara na 20.000 dolara". Razlog ove "selidbe" je jer u Evropi cena kilograma kokaina dostiže i do 70.000 evra.

Povezanost narko kartela u Južnoj Americi sa brojnim krijumčarima sa Balkana, uključujući Srbe i Crnogorce, postala je "jača" pre nekih 15-ak godina. To je period kada je srpska mafija počela sa formiranjem međunarodnih grupa za transport velikih pošiljki droge. Dileri sa Balkana kokain kupuju od Peruanaca, Kolumbijaca ili Bolivana koji ga uzgajaju i pakuju za transport, zatim se postaraju da do Španije, Holandije ili Grčke paketi stignu preko Južne Amerike ili direktno do luka ovih zemalja.

foto: Printscreen

Zoran Jakšić

Jedan od finansijera međunarodne bande koja krijumčari drogu iz Latinske Amerike u Evropu, Zoran Jakšić (57) uhapšen je u julu 2016. godine. On je pred peruanskim sudom u Limi osuđen na 20 godina zatvora. Jakšić je još od 2008. godine optuživan da je šef organizacije koja je krijumčarila tečni kokain u Evropu morskim putem. Jakšić je i pre toga hapšen, 2009. godine u Madridu, međutim ubrzo je pušten.

foto: Dado Đilas

Darko Šarić

Ipak, vodeća figura balkanske mafije u Južnoj Americi do hapšenja bio je Darko Šarić, koji je optužen za krijumčarenje najmanje 5,7 tona kokaina u Evropu. Kako se tada procenilo, Šarićeva organizacija imala je prihode od preko milijardu evra godišnje operišući u Kolumbiji, Argentini, Urugvaju i Brazilu, a sa bliskim vezama u Rusiji i Italiji. Nakon četiri godine skrivanja u zemljama Južne Amerike, Šarić se predao srpskim vlastima 2014, godine, otkada je u pritvoru u Centralnom zatvoru u Beogradu.

foto: Profimedia

Branko Dragičević

Srbin Branko Dragićević nije poznat u ovdašnjem podzemlju, ali je jedan od najtraženijih velikih dilera kokaina za kojim od početka 2016. godine traga peruanska policija, koja je za informaciju o njegovom skrivanju ponudila 25.000 američkih dolara. Do Dragićevićevog imena peruanska policija je došla još 2015. kada su uhapsili 15 članova njegove kriminalne grupe, koja je u lokalnim medijima nazvana "Sarma". U oktobru 2015. policija je akcijom hapšenja Dragićevićeve grupe osujetila pokušaj šverca 200 kilograma kokaina u Evropu.

Peruanska policija uhapsila je krajem avgusta 2017. godine narko-bosa Draga Pavlovića zvanog Pajo, srpskog državljanina za kojim je bila raspisana crvena poternica Interpola zbog trgovine drogom. Pavlović i njegova trojica saradnika uhapšeni su nakon zasede, sa 47 kilograma kokaina kod sebe. Pavlović je u vreme hapšenja nosio lažni pasoš, a sumnjiči se i da je bio vođa kriminalne organizacije sa sedištem u Limi.

(Kurir.rs/Blic, M.Brkić)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...