IZVRŠITELJ PRODAO IMOVINU PA ZADRŽAO KUSUR OD 20 MILIONA? Ministarstvo reagovalo, pokrenut postupak!
Foto: Zorana Jevtić/Ilustracija

nezakonite radnje

IZVRŠITELJ PRODAO IMOVINU PA ZADRŽAO KUSUR OD 20 MILIONA? Ministarstvo reagovalo, pokrenut postupak!

Crna Hronika -

Ministarstvo pravde iniciralo je disciplinski postupak pred Disciplinskom komisijom protiv jednog od 19 izvršitelja sa područja Novog Sada, koji je u postupku protiv Novosađanina S. Ć. prodao njegovu celokupnu imovinu kako bi namirio znatno manji dug od vrednosti imovine - a građaninu nije vratio razliku od prodaje.

Naime, Novosađaninu S. Ć. nije vraćen iznos od 20 miliona dinara, koliko iznosi "kusur" od prodaje nekretnina kupcima. Zbog učinjenih povreda Zakona o izvršenju i obezbeđenju, kog je dužan da se drži, protiv izvršitelja je ranije podneta i krivična prijava za zloupotrebu položaja, potvrđeno je za 021 u Višem javnom tužilaštvu. Ta istraga je u toku.

Inače, kako saznaje 021, Komora izvršitelja konstatovala je u vanrednom nadzoru da je sama prodaja imovine jednoj privatnoj firmi urađena nezakonito jer je sprovedena u roku u kojem su drugi zainteresovani još uvek mogli da se jave.

Takođe, izvršitelj je prodao i državinu, imovinu koja uopšte nije bila u vlasništvu dužnika.

Priča počinje sredinom 2017. godine, kada Novosađanin S. Ć. duguje prijatelju L. B, po ugovoru o deviznoj pozajmici, oko 30.000 evra. Sud krajem juna odlučuje da se pokrene izvršenje, a poverilac, pomenuti L. B. predlaže da izvršenje sprovede izvršitelj za područje Osnovnog i Višeg suda u Novom Sadu A.D. Sud prihvata.

Do sredine jula, kad postupak naplate potraživanja počinje, dužnik je već uveliko isplatio određen iznos prijatelju na ime duga. Reč je o 51.360 evra, koliko je isplaćeno godinama unazad po kamati. To znači da je S. Ć. već uveliko isplatio dug i da ga je, čak, preplatio.

Priči su se krajem 2017. godine u toku izvršenja pridružila i druga dva poverioca (fizičko lice i jedna banka), kojima je S. Ć. dugovao novac (uglavnom zbog kredita). Ceo dug trebalo je da bude isplaćen prodajom dve imovine na Sentandrejskom putu, kojima je dodata i kuća u Tekelijinoj 28.

Javni izvršitelj je obustavio prodaju nekretnine na Sentandrejskom putu iz razloga neuspešne prodaje u septembru i nastavio izvršenje na imovini u Tekelijinoj, koja ima osam posebnih delova, suprotno Zakonu o izvršenju i obezbeđenju.

Veštačenjem je ustanovljena vrednost svakog dela i ukupna vrednost imovine, odnosno 782.870 evra (93,4 miliona dinara) pa je trebalo proceniti prodajom koje imovine će se dug namiriti. Međutim, izvršitelj odlučuje da proda celokupnu imovinu od osam delova, vrednu oko osam puta više od iznosa duga.

Nakon dve neuspešne prodaje, dužnik je tražio rok od par dana da isplati celokupan dug prijatelju i rok od 20 dana da isplati dug banci, ali izvršitelj ovaj predlog nije prihvatio - već je odmah sledećeg dana prihvatio prvu ponudu na koju je naišao i prodao vrednu nekretninu zbog znatno manjeg duga.

Advokati dužnika S. Ć. žalili su se na nezakonita rešenja izvršitelja Osnovnom sudu.Sudije nisu usvajile prigovore.

Podneta je i žalba Ustavnom sudu zbog učinjene povrede ustavom garantovanih pravana pravično suđenje, prava na jednakost i prava na imovinu, kao i disciplinska prijava Visokom savetu sudstva protiv sudija koje su učestvovale u odlučivanju sa zahtevima za njihovo razrešenje. Takođe, o radu ovih sudija upoznati su, saznaje 021, i svi članovi Visokog saveta sudstva, sa ciljem da se spreče zloupotrebe.

Informacije o dešavanjima u Novom Sadu stižu i do Komore izvršitelja i Ministarstva pravde. Kako za 021 kaže generalni sekretar komore Magdalena Novaković, Nadzorna komisija Komore javnih izvršitelja izvršila je vanredni nadzor nad radom A.D. i konstatovala određene nepravilnosti u radu.

foto: Marina Lopičić

"Imajući u vidu da je Ministarstvo pravde podnelo Disciplinskoj komisiji zahtev za utvrđivanje disciplinske odgovornosti javnog izvršitelja A.D. u istom tom predmetu, Komora javnih izvršitelja nije preduzimala druge aktivnosti. Da li će neka mera biti izrečena zavisiće od ishoda postupka koji se vodi pred Disciplinskom komisijom Ministarstva pravde", navodi Novaković.

Komisija javnih izvršitelja je, između ostalog, konstatovala da je izvršitelj zadržao novac od prodaje tj. "kusur" u iznosu od 20 miliona, koje je zakonski dužan da vrati dužniku.

Izvršitelj već skoro nedelju dana ne odgovara na pitanja o nezakonitostima koje mu je pronašla Komora - zbog čega je prodao toliko imovine zbog manjeg duga i zašto je zadržao novac. U nedavnoj izjavi za Večernje novosti on je potvrdio da je novac preostao od prodaje kuće još uvek kod njega.

"Dužnik je obećavao da će vratiti dug, ali nijednom nije došao u moju kancelariju da razgovaramo i nađemo rešenje. Tačno je da je suma novca preostala od prodaje kuće kod mene, tražio sam da mi dostave broj računa da bih im uplatio taj novac, ali to nisu učinili", poručio je izvršitelj za ovaj list uz napomenu da još uvek nije dobio rešenje Komore.

(Kurir.rs/021.rs/Foto:Zorana Jevtić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja