PORESKA UPRAVA: Za pet meseci podneto 654 krivičnih prijava
Foto: Dragan Kadić

oduzeti duvan, cigarete, nafta...

PORESKA UPRAVA: Za pet meseci podneto 654 krivičnih prijava

Crna Hronika -

BEOGRAD - Poreska policija je u prvih pet meseci ove godine podnela nadležnim tužilaštvima 654 krivične prijave protiv 794 lica za učinjenih 746 krivičnih dela, pri čemu je izbegnut porez u iznosu od pet milijardi dinara, a 29 lica je uhapšeno, saopštila je danas Poreska uprava Srbije.

Otkrivena su 72 "fantom" i "peračka" preduzeća koja predstavljaju glavne generatore sive ekonomije, što je za 28 odsto više nego u istom periodu 2017. godine.

U saopštenju je istaknuto da je efikasnost u suzbijanju sive ekonomije Poreska policija pokazala i prilikom sprovođenja akcije suzbijanja nelegalnog prometa duvana i duvanskih prerađevina kao i ostalih akciznih proizvoda.

Oduzeto je 4,7 tona duvana u listu, 4,5 tona rezanog duvana, 9,7 tona nafte i naftnih derivata, 277.628 paklica cigareta i 1.567 litara alkoholnog pića.

Poreska policija je podnela 207 krivičnih prijava za nedozvoljen promet akciznih proizvoda, nedozvoljeno skladištenje robe, nedozvoljenu trgovinu, neovlašćeno bavljenje odredjenom delatnošću i krijumčarenje.

U cilju suzbijanja sive ekonomije u prometu dobara i usluga privremeno je oduzeta i druga roba bez dokumentacije o poreklu u vrednosti 3,7 miliona dinara i podnete su tri krivične prijave.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Dragan Kadić, ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track