TAJNOG AGENTA JUŽNE AFRIKE U NOVOM BEOGRADU UBIO LIKVIDIRANI KRUŠEVLJANIN: Rasvetljeno ubistvo Gorga Darmanovića! Ždrokinac mu presudio sa 4 metka!
Foto: Zorana Jevtić

RAT U PODZEMLJU

TAJNOG AGENTA JUŽNE AFRIKE U NOVOM BEOGRADU UBIO LIKVIDIRANI KRUŠEVLJANIN: Rasvetljeno ubistvo Gorga Darmanovića! Ždrokinac mu presudio sa 4 metka!

Crna Hronika -

Policija saopštila da je južnoafričkog državljanina početkom maja u Beogradu likvidirao Dejan Stanković Ždrokinac (71), nekadašnji pripadnik Legije stranaca koji je izrešetan pre šest dana u Kruševcu

Južnoafričkog tajnog agenta Gorgija Gorga Darmanovića (58) 6. maja na Novom Beogradu ubio je jedan od vođa kruševačkog podzemlja, bivši legionar Dejan Stanković Ždrokinac (71), kog su još uvek nepoznati napadači i likvidirali tačno mesec dana kasnije, 6. juna.

Ždrokinac je, kako se sumnja, maskiran kapuljačom na glavi sačekao Darmanovića ispred zgrade u kojoj je povremeno boravio, ispalio u njega četiri hica, a onda seo na skuter koji je dovezao njegov saučesnik i njime pobegao.

Gorgija Gorg Darmanović
Gorgija Gorg Darmanovićfoto: Privatna Arhiva

Obojica bili u JAR

- Interesantno je da su i Ždrokinca ubice pre nekoliko dana likvidirale gotovo na identičan način, ali u Kruševcu. Ubica je pucao u njega, prišao mu i overio ga, a zatim pobegao do mesta na kom ga je sačekao saučesnik na skuteru. Inače, i sin jedinac Dejana Stankovića, koji se zove Vojin kao i njegov brat blizanac, ubijen je nepunih mesec dana pre oca - podseća sagovornik Kurira. On objašnjava da se nekoliko likvidacija koje su se poslednjih meseci dogodile u Srbiji dovode u vezu sa sukobom u podzemlju Južnoafričke Republike oko poslova vezanih za drogu.

- I Darmanović i Stanković bili su poznata imena u podzemlju JAR. Darmanović je bio agent službe bezbednosti, ali je šurovao i sa podzemljem. Tokom godina života u toj državi stekao je i brojne neprijatelje. S druge strane, braća blizanci Dejan i Vojin, poznati kao Ždrokinci, navodno su pre 48 godina opljačkali banku, a posle izlaska iz zatvora preselili su se u Južnoafričku Republiku, gde su radili kao vojnici plaćenici. Neko vreme proveli su i u Legiji stranaca. Darmanovićev ubica Dejan Stanković ima i pasoš i penziju iz JAR, a kod njegovog brata Vojina su prilikom hapšenja posle ubistva kruševačkog zubara, za koje su na kraju oslobođeni sumnje, nađena dokumenta na ime Grivman Džohenson - pojašnjava sagovornik Kurira na koji način su i ubica i ubijeni bili povezani sa JAR.

Dejan Stanković Ždrokinac
Dejan Stanković Ždrokinacfoto: Privatna Arhiva

Nađen i Bosanac sa poternice Uhapšena dvojica pomagača, saučesnik u bekstvu

Policija je juče saopštila da je uhapsila dvojicu muškaraca Sretena M. (63) i Sašu Đ. (44) zbog sumnje da su Ždrokincu i njegovom saučesniku pomogli u ubistvu Darmanovića. - Takođe, prilikom pretresa stanova koje koriste osumnjičeni pronađeno je još jedno lice za koje se sumnja da je izvršilo krivično delo falsifikovanja isprave. Nakon izvršenih provera, utvrđeno je da je reč o licu za kojim postoji međunarodna poternica zbog izvršenog krivičnog dela ubistvo na području Bosne i Hercegovine - rekao je direktor policije Vladimir Rebić. Kako saznajemo, reč je o Miljanu Vujaniću (35), koji se, osim za ubistvo u BiH, sumnjiči i za falsifikovanje isprava i biće priveden Osnovnom tužilaštvu u Mladenovcu.

Prema njegovim rečima, sumnja se da je serija likvidacija počela 25. aprila, kada je u Johanezburgu ubijen Milan Đuričić Miki, koji se u toj državi krio nakon što je Srbija raspisala poternicu za njim zbog toga što je osuđen na 30 godina zatvora zbog saučesništva u ubistvu Željka Ražnatovića Arkana. Ubrzo je ubijen i Darmanović, i veruje se da su ova dva ubistva povezana.

Milan Miki Đuričić
Milan Miki Đuričićfoto: Đorđe Jovanović

Sukob dve grupe

- Operativne informacije ukazuju na to da se iza svega krije sukob dve kriminalne grupe oko droge, koja se većim delom distribuira preko JAR. Dugo su vođe podzemlja bili Čeh Radovan Krejčir i Siril Bika, dok se nisu razdvojili. Bika je ubijen, a sa njim u kolima tada je bio još jedan srpski begunac, Arkanov ubica Dobrosav Gavrić. Navodno je otkriveno da je Čeh imao spisak za likvidaciju i da su na njemu bili oni koji bi mogli da budu nezgodni svedoci njegovih nelegalnih poslova, kao i oni koji su ga izdali. Za likvidacije je, kako su tada preneli, angažovao trojicu plaćenih ubica iz Srbije i ne isključuju mogućnost da su upravo Ždrokinci dobili novac za to - objašnjava sagovornik Kurira.

Napadači u bekstvu Otac i sin ubijeni za manje od 30 dana

Sin Dejana Stankovića Ždrokinca, Vojin, ubijen je nepunih mesec dana pre oca. Iako je prema jednoj verziji on likvidiran zbog sukoba sina sa grupom mladića, a njegov otac kako se ne bi svetio za ubistvo sina, izvor iz istrage otkriva da se istraga vodi i u drugom smeru - da su mladići angažovani od strane druge ekipe da likvidiraju konkurenciju. - Ubica Vojina Stankovića je identifikovan, ali je u bekstvu, dok se još ne zna ko je likvidirao njegovog oca. Istraga za sada ne isključuje mogućnost da su obojica stradala u ratu južnoafričke mafije - objašnjava izvor iz istrage.

(Kurir.rs/Jelena Spasić/Foto:Zorana Jevtić/Privatna arhiva/Đorđe Jovanović)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) UPUCAN MUŠKARAC KOD PRVOG OSNOVNOG SUDA: Sedeo je na skuteru kada su u njega ispaljena 4 metka!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track