Svedok-saradnik priznao da je pisao pismo Darku Šariću: Pucao bih sebi u srce što sam te optuživao!
Foto: Privatna Arhiva

ISKAZ

Svedok-saradnik priznao da je pisao pismo Darku Šariću: Pucao bih sebi u srce što sam te optuživao!

Crna Hronika -

Nebojša Joksović je u petak duže od dva sata odgovarao na pitanja Pljevljaka i otkrio da on nikada nije izjavio da je Šarić organizovao i finansirao šverc kokaina u Italiji, ali nije želeo da odgovara na pitanja o novcu koji je pre hapšenja dobijao od optuženog i ulagao u vrednu imovinu.

Nebojša Joksović, ključni svedok-saradnik u postupku protiv Darka Šarića i ostalih optuženih za šverc 5,7 tona kokaina, izjavio je u petak pred Specijalnim sudom u Beogradu da nikada nije primao naloge od Pljevljaka da iznajmljuje kuće, takozvane štekove za skladištenje droge, niti zna da je on finansirao kupovinu kokaina u Italiji. Joksović je, odgovarajući na pitanja Darka Šarića, kako saznajemo, potvrdio i da je on lično napisao i poslao mu pismo krajem 2010. godine, u kojem se kaje što ga je, da bi izašao iz pritvora, teretio.

Šarić: Ti si poslao pismo, u njemu si napisao da bi, zbog svega što si učinio, pucao sebi u srce?

Joksović: Tako sam se osećao! Ja sam napisao to pismo kako sam se osećao. I sve je moglo da bude drugačije.

Darka Šarića je interesovalo i da li je njegov bivši školski drug, kog je, kako tvrdi, finansijski pomagao, odlučio da svedoči samo da bi zadržao i pokupio njegovu imovinu.

- Ne, daleko bilo - kratko mu je odgovorio Joksović, bez objašnjenja.

Međutim, kada je optuženi svedoku-saradniku počeo da postavlja konkretna pitanja o novcu koji mu je davao, a koji je, navodno, ulagan u nekretnine, kupovinu štamparije i drugu vrednu imovinu, Joksović je uglavnom odgovarao da se "ne seća". On je, međutim, potvrdio da je zemljište na Zlatiboru, za koje, takođe, Darko Šarić tvrdi da ga je on kupio, prodao nakon što mu je vraćeno kada je pušten iz pritvora.

Na optuženičkoj klupi... Darko Šarić
Na optuženičkoj klupi... Darko Šarićfoto: Dado Đilas

Darko Šarić, iznerviran zbog toga što Joksović nije odgovarao na konkretna pitanja o novčanim transakcijama pre akcije "Balkanski ratnik", optužio je Joksovića da laže i još jednom predložio da se preslušaju presretnuti telefonski razgovori njih dvojice. O tome će sudsko veće odlučiti naknadno.

- Ja vas molim da preslušamo razgovore, čovek laže i to pod zakletvom. Stojim iza svake svoje reči, čućete kada pustite razgovore. I tužilac će da mi se izvinjava kada preslušate razgovore - rekao je Darko Šarić.

On je podsetio Joksovića da je svedočio da je njegov zadatak bio da u Italiji prebaci 20 kilograma kokaina za 7.000 evra.

- Rekao si da je trebalo da zaradiš 7.000 evra za to. Evo, ja sada pitam, čovek koji poseduje milione, zemljište, štampariju, čovek sa tolikom imperijom to radi za 7.000 evra? - pitao je Šarić.

Joksović:

Ne znam ništa o kokainu u Italiji

Darko Šarić ispitivao je Joksovića, na osnovu čijeg je ranijeg iskaza napisana optužnica kojom se Šarić tereti da je švercovao kokain u Italiji, o tim navodima. Šarić: Teretio si me da sam finansirao nabavku kokaina, reci kome sam platio? Joksović: Nisam ti ništa stavljao na teret. Šarić: Konkretno pitanje postavljam, zbog tvog svedočenja sam dobio 20 godina, reci kome sam platio? Joksović: Ja ne znam ništa o tome. Šarić: Da li sam ti ja dao nalog da iznajmiš nekoliko kuća, štekove? Joksović: Ne, nisi.

Optužbe:

Svedok laže pod zakletvom

Postavljanje pitanja Darka Šarića svedoku-saradniku povremeno je izazivalo burne reakcije među njima, pa je i sudija morao da reaguje. U jednom trenutku on je pitao Nebojšu Joksovića da li je, pošto je menjao iskaze pred sudom, zapravo lagao pod zakletvom. - Ne, možda sam u tom trenutku nešto zaboravio - odgovorio je Joksović. Šarić: Ti šalješ ljude na robiju, mene si poslao, a pod zakletvom lažeš! Joksović: Neću da se kunem i pravdam!

(Kurir.rs/Jelena Spasić/Foto:Dado Đilas/Privatna arhiva)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track