Najnovije vesti

SRBIN BIO NA ČELU SRPSKO-ITALIJANSKE BANDE: Bio veren sa sestrom bosa NDRANGETE, i Šarićev bliski saradnik! Italijani PRESRELI TAJNE RAZGOVORE i sve razotkrili!
Foto: MUP, Dado Đilas

U akciji dve policije uhapšeno 12 osoba

SRBIN BIO NA ČELU SRPSKO-ITALIJANSKE BANDE: Bio veren sa sestrom bosa NDRANGETE, i Šarićev bliski saradnik! Italijani PRESRELI TAJNE RAZGOVORE i sve razotkrili!

Crna Hronika

Organizatori grupe bili su Jakov Kontić i Milovan Nikolić Profa, koji su iz Beograda upravljali nabavkom droge iz Holandije

Organizovana srpsko-italijanska kriminalna grupa, koja se sumnjiči da je duže vreme prodavala kokain u Evropi, uhapšena je u Beogradu i Italiji, saopštio je MUP.

U akciji koja je trajala nekoliko meseci ukupno je 20 osoba stavljeno iza rešetaka, a juče je uhapšeno 12, od kojih četiri u Srbiji i osam u Italiji.

Palo osmoro Italijana

- U Beogradu su uhapšeni Jakov Kontić i Milovan Nikolić Profa, inače vođe pomenute kriminalne grupe, kao i Sonja Lazić, Kontićeva nevenčana supruga, i Zoran Končulić. Kontić i Nikolić su ranije pominjani kao jedni od najvećih dilera kokaina u Italiji. Protiv Jakova Kontića su i ranije pokretane akcije u Italiji i sumnja se da je sarađivao sa ogrankom poznate italijanske mafijaške grupe Ndrangeta u Milanu. Prema operativnim podacima italijanske policije, Kontić je bio desna ruka Darka Šarića i delu njegove grupe koja je optužena za šverc kokaina u Italiji - navodi izvor Kurira.

Među uhapšenima je i Jakov Kontić (46), poznat i kao saradnik Darka Šarića.

Sumnja se da je upravo on bio vođa ove grupe, a prema operativnim podacima Kontić je sarađivao i sa Darkom Šarićem kojem se u Srbiji sudi kao najvećem narko bosu sa ovih prostora.

Deset pripanika Šarićeve grupe pravosnažno je osuđeno u Milanu za rasturanje kokaina, a u Srbiji postupak još traje.

Na suđenju Šariću u Beogradu tužilaštvo je kao dokaze izvelo presretnute razgovore gde se spominje Kontić kao saradnik klana.

Sada uhapšeni Jakov Kontić, hapšen je i pre osam godina u Italiji kao jedan od glavnih narko bosova koji je sever te zemlje snabdevao kokainom. U akciji "Belo" u martu 2012. italijanska policija uhapsila 36 ljudi, među njima i Kontića a tada je zaplenjeno 75 kilograma kokaina, 400.000 evra u kešu, nekoliko automobila, oružja, nekretnina, prenosi Blic.

Darko Šarić
Darko Šarić foto: Dado Đilas

On je tada bio označen kao jedan od najvećih narko-dilera povezan sa kriminalnim grupama iz Srbije, Crne Gore, i Španije. Sumnja se da je ovaj Beograđanin poreklom iz Crne Gore krijumčarenjem kokaina rukovodio iz Milana, a da su mu u tome pomagale i određene kriminalne narko-grupe iz Beograda i Srbije.

Tokom praćenja i prisluškivanja grupe, italijanske službe su došle do podataka da su u mesecima pre hapšenja iz 2012. prodali najmanje 200 kilograma kokaina.

Kontić je bio konkurentan na tržištu jer je imao niže cene droge. Od tada se sumnja da je sarađivao sa jednim od bosova ispostave Ndrangete u Milanu, Luiđijem Magrinijem, sa kojim je sada i u rodbinskim vezama pošto se verio sa njegovom rođenom sestrom. Ipak ubrzo je Magrini je završio u zatvoru, tokom akcije „Dominio“ i tada Kontić preuzima poslove i angažuje drugu kriminalnu italijansku ekipu, poznatu kao "familija Magrini", da rastura kokain.

Kokain je stizao iz Kolumbije, a prema tadašnjim operativnim podacima Kontićevi pomagači radili na potezu od Argentine, preko Južnoafričke Republike, Nemačke, Crne Gore, Srbije do Italije. On je označen kao glavni pregovarač sa kolumbijskim karteloma, a njegov kokain je bio jeftiniji za 20 odsto.

Mediji u Italiji tada su objavili i nekoliko presretnutih prisluškivanih razgovora pripadnika ove grupe, iz kojih se vidi koliko je visoko bio pozicioniran Kontić. Objavljeno je da italijanska policija odavno traga za Kontićem, još od akcije „Dominio“ iz 2005. koju je on samo pukom srećom izbegao.

Jakov Kontić uhapšen je danas nakon akcije koja je sprovedena u saradnji srpskog Tužilaštva za organizovani kriminal i njihovih kolega iz Milana. Akcija je trajala trajala godinu dana, uhapšeno 13 osoba od kojih pet u Srbiji i osam u Italiji.

Uhapršen je i Milovan Nikolić, za koga se sumnja da je u saradnji sa Kontićem takođe vodio ove poslove.

Grupa se sumnjiči da je kokain čistoće 86,7 nabavljala u Holandiji po ceni od 33.000 do 38.000 evra po kilogramu. Zatim ga je odatle preko Nemačke transportovala do Austrije gde je rađena deoba. Jedan deo je prebacivan u Italiju.

Sumnja se da je godišnje tako prebacivano samo do Italije i više stotina kilograma kokaina.

foto: MUP

Pored „beogradskog dela“ grupe, u Italiji su uhapšeni A. G. (49), B. M. (45), G. A. (43), G. L. (59), L. P. (45), L. A. (46), M. A. (62) i R. M. (38), i svi su italijanski državljani. Narko-banda se sumnjiči da je kokain čistoće 86,7 odsto nabavljala u Holandiji po ceni od 33.000 do 38.000 evra po kilogramu. Zatim ga je odatle preko Nemačke transportovala do Austrije, gde je rađena deoba. Jedan deo je prebacivan u Italiju. Sumnja se da je godišnje tako prebacivano samo do Italije i više stotina kilograma kokaina.

foto: MUP

Kupovali stanove i kola

- Organizatori grupe iz Beograda se sumnjiče da su novac stečen od prodaje droge u Srbiji ulagali u kupovinu nekretnina i skupocenih vozila. Prilikom pretresa njihovih stanova i drugih prostorija, kao i jednog sefa, pronađeno je i zaplenjeno 58.250 evra, zatim četiri automobila, četiri skupocena ručna sata, oko pet kilograma kokaina, dva motocikla i šest komada pištoljske municije - navodi se u saopštenju MUP.

U prethodnim hapšenjima u okviru ove akcije u Italiji je zaplenjeno 24 kilograma kokaina, 12,7 kilograma marihuane i dva pištolja. Tada su uhapšeni srpski državljani P. S. (53), B. LJ. (66), R. Z. (45), K. N. (32), J. D. (38) i K. D. (43), Italijan F. A. (41) i K. K. (46) iz Slovenije.

( Kurir / D. Stamenković / Blic)

Foto: MUP

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...