PRVA PRESUDA MIRJANI MARKOVIĆ: Mira osuđena na godinu dana zbog stana za dadilju
Foto: Privatna Arhiva

POSLE 15 GODINA:

PRVA PRESUDA MIRJANI MARKOVIĆ: Mira osuđena na godinu dana zbog stana za dadilju

Crna Hronika -

Mirjana Marković, nekadašnja predsednica JUL i udovica bivšeg predsednika Slobodana Miloševića, juče je osuđena na godinu dana zatvora zbog toga što je u maju 2000. uticala na članove vladine komisije da se dadilji njenog unuka dodeli stan iz državnog fonda, iako ona nije ispunjavala uslove.

Ovo je prva presuda izrečenja Mirjani Marković u Srbiji, a sudija Slavica Nikolić Garotić saopštila je juče da na snazi ostaje i rešenje o pritvoru koji joj je određen još 2000. godine, pošto nije dostupna pravosudnim organima.

Kurir je juče kontaktirao s Mirjanom Marković, ali ona nije želela da komentariše sudsku presudu.

- Zasad neću davati nikakve izjave - kratko je rekla juče.

Istom presudom, takođe na godinu dana zatvora, osuđen je tadašnji direktor Diposa Miloš Lončar, dok je nekadašnja sekretarica vlade Srbije Živka Cica Knežević kažnjena sa godinu i po dana zatvora. Stanovi su, kako je sud utvrdio, na nezakonit način, osim dadilji Ilonki Pešić, koja je zvanično bila zaposlena kao medicinski radnik u Požarevcu, dodeljeni i njenog koleginici Ljiljani Ilić, kao i Kohanu Morini, sinu Bratislave Morine, koji je radio u "Telekomu". Njima je, kako je sud utvrdio, pribavljena imovinska korist od oko sedam miliona dinara.

- Sud nije poverovao u iskaz koji je ranije dala Mirjana Marković, a u kom je tvrdila da uopšte ne poznaje Ilonku Pešić. Tokom suđenja je utvrđeno da je upravo ona Ilonku upoznala sa Živkom Knežević i rekla joj da će ona biti radnik rezidencije predsednika i da joj treba stan. Sud nije poverovao ni u deo njene izjave u kom je tvrdila da je ona bila vrlo uticajna i da su svi pokušavali da joj se dodvore - rekla je u obrazloženju presude sudija.

Sudija Nikolić navela je i da je sud primenio zakon koji je važio u to vreme, jer je povoljniji po okrivljene, a da su kazne na koje je troje okrivljenih osuđeno ispod zakonskog minimuma jer je sud imao u vidu starosnu dob okrivljenih. - Na snazi ostaje rešenje o određivanju pritvora Mirjani Marković koje je doneto 17. aprila 2003 - objasnila je sudija.

Mirjana Marković, podsetimo, Srbiju je napustila 23. februara 2003. upravo zbog sudskog postupka koji je tužilaštvo pokrenulo zbog zloupotrebe službenog položaja. Od tada ona živi u Rusiji, gde ima status političke izbeglice. Na optužnici, koja je bila podignuta 2002, bilo je ukupno 12 ljudi, među kojima i bivši direktor Savezne uprave carina Mihalj Kertes. On je u odvojenom postupku oslobođen, dok su protiv većine drugih optužbe zastarele.

Propalo jemstvo Odustala od dolaska na sahranu muža

Posle smrti Slobodana Miloševića u Hagu 2006. Viši sud u Beogradu prihvatio je jemstvo od 15 hiljada evra koje je Mirjana Marković ponudila u zamenu za ukidanje poternice kako bi došla na sahranu supruga. Međutim, ona nije došla na poslednji ispraćaj Miloševića, a kako se nije pojavila ni na sledećem zakazanom suđenju, novac je pripao budžetu Srbije, a za njom je opet raspisana poternica.

foto: Zorana Jevtić

Milutin Mrkonjić:

Sramna odluka suda!

Milutin Mrkonjić, funkcioner SPS-a smatra da je osuđujuća presuda Miro Marković i još dvojici ljudi za podstrekavanje komisije koja donosi odluku o stanovima sramna.

- Sramna odluka je samo nastavak zahteva dosmanlija iz 2002. godine koji su svesno optuživali sve Miloševićevo i socijalističko u ovoj zemlji. To je praktično nastavak progona porodice Milošević i to pred praznik kada je Milošević kao dvaput izabrani predsednik Srbije i jednom predsednik Jugoslavije odveden sramno u Hag. Bolje bi bilo da ova vlast učini napor da porodicu vrati u Srbiju i time pokaže poštovanje poslednjem velikom državniku u ovoj zemlji. Mi ćemo danas, na Vidovdan, obeležiti Vidovdan u Požarevcu gde će biti održana akademija i govoriti društveno politički radnici naše zemlje o tom datumu.

(Kurir.rs/ J. Spasić - B. Karović/ foto Privatna arhiva/ Zorana Jevtić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track