ŠARIĆ OČI U OČI S JOKSOVIĆEM: Hteo si da napakujem Milu i Canetu
Foto: Dado Đilas

Specijalni sud

ŠARIĆ OČI U OČI S JOKSOVIĆEM: Hteo si da napakujem Milu i Canetu

Crna Hronika -

Pljevljak optužen za šverc kokaina podsetio je u sudnici svedoka-saradnika kako mu je u pismu savetovao da se izvuče tako što će da smesti afere predsedniku Crne Gore i biznismenu Stanku Subotiću

Nebojša Joksović, svedok-saradnik u postupku protiv Darka Šarića i ostalih optuženih za šverc kokaina, juče je, odgovarajući na pitanja koja se tiču pisma koje je još 2010. godine, nakon što je otpočela akcija "Balkanski ratnik", poslao Darku Šariću, posavetovao bivšeg prijatelja iz detinjstva da je i sam trebalo da sklopi dil.

Podsetimo, u pismu o kom je Kurir već pisao, a o kom je, prema nezvaničnim informacijama, i u sredu raspravljano pred Specijalnim sudom, Joksović je napisao Šariću da je bio u afektu kada je svedočio protiv njega i da nije mogao "psihofizički da izdrži boravak u pritvoru, pa je zbog toga i zbog porodice pristao da svedoči". Joksović je u pismu posavetovao školskog druga da i sam sklopi nagodbu, ali ga i bodri da "bude jak", ali onda navodi i da bi "umro zbog svega što je uradio".

Šarić je pre dva dana upravo o tom pismu ispitivao Joksovića u sudnici Specijalnog suda.

- Trebalo je da budeš junak, da sklopiš sporazum sa ovom državom, a ne da ovde raspravljaš sa budalama - omaklo se u jednom momentu svedoku-saradniku u sudnici, otkriva izvor Kurira.

- Ja ne pravim dilove sa tužilaštvom, ja se borim da dokažem istinu da nemam nikakve veze sa krivičnim delima za koja me terete - odgovorio je smejući se, kako naš izvor otkriva, Šarić svedoku-saradniku.

foto: Privatna Arhiva

Postavljajući pitanja bivšem prijatelju iz detinjstva, koji je svedočio protiv optuženih, Šarić ga je, navodno, podsetio na detalje sadržine pisma i savete koje mu je davao.

Šarić: Jesi li mi napisao: "Nemoj da te lažu, samo se možeš iščupati nekom većom aferom, znaš na šta mislim, jer bi ovi uhapsili Tadića i Dačića da imaju dokaze. Znaš na šta mislim, ono što je sada aktuelno, Hrvatska, Srbija, Crna Gora." Da li si mi tada savetovao da budem svedok-saradnik kao ti i da pričam protiv Mila Đukanovića, Stanka Subotića i njegovog brata?

Joksović, navodno, ni na ovo pitanje nije odgovorio konkretno, već je optužio Darka Šarića da je radio za Državnu bezbednost i da je čuo priče da je imao "firme i saradnju s bivšom vlašću".

Transakcije

Svedok-saradnik prodao zemlju

Svedok saradnik Nebojša Joksović, kako saznajemo, i u nastavku suđenja tvrdi da ne može da se seti da mu je Darko Šarić davao novac. Podsetimo, tokom suđenja Šarić je tvrdio da Joksović tereti njega i ostale optužene jer mu je davao novac koji svedok ne želi da vrati. - Međutim, tek kada mu je predočena pismena dokumentacija, prisetio se da je za 1,5 miliona evra prodao 1,5 hektara zemlje na Zlatiboru koju mu je vratilo Specijalno tužilaštvo, kao i da mu je na raspolaganju ostalo još četiri hektara, koja takođe pokušava da proda. Na pitanje Darka Šarića da li može da se zakune da novac nije dobijao od njega, Joksović mu je odgovorio: "Kada izađeš iz pritvora, sve ću ti predati" - otkriva izvor Kurira.

(Kurir.rs/J. Spasić/foto Dado Đilas/Privatna arhiva)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track