Najnovije vesti

PRODUŽEN MU BORAVAK ZA JOŠ 2 GODINE: Ulemek ostaje u srpskom Alkatrazu
Foto: EPA/Srđan Suki

doneto rešenje

PRODUŽEN MU BORAVAK ZA JOŠ 2 GODINE: Ulemek ostaje u srpskom Alkatrazu

Crna Hronika

BEOGRAD - Nekadašnji komadant Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija ostaje još dve godine u najstrožijem zatvoru u Srbiji - Posebnom odeljenju zatvora u Požarevcu, poznatom i kao srpski "alkatraz", u kojem boravi od otvaranja tog 2010. godine.

Naime, predsednik Višeg suda u Beogradu danas je, u skladu sa Zakonom o izvršenju kazne zatvora za krivična dela organizovanog kriminala, doneo rešenje kojim je Ulemeku produžio izdržavanje kazne u Posebnim odeljenju, precizirala je za Tanjug portparol suda Bojana Stanković.

Protiv ovog rešenja, Ulemek, koji je osuđen na 40 godina zatvora zbog najtežih krivčnih dela, može da izjavi žalbu u roku od tri dana od dana dostavljanja rešenja.

O žalbi odlučuje predsednik Apelacionog suda, a žalba ne odlaže izvrženje rešenja.

Prema Zakonu o izvršenju kazne zatvora za krivična dela organizovanog kriminala, predsednik suda ispituje po službenoj dužnosti da li i dalje postoje razlozi za izdržavanje kazne zatvora u Posebnom odeljenju na svake dve godine od početka izdržavanja kazne, odnosno od poslednjeg rešenja kojim se produžava izdržavanje kazne u Posebnom odeljenju.

Odluka kojom se osuđeniku produžava izdržavanje kazne u Posebnom odeljenju, donosi se na osnovu činjenica i dokaza iz izveštaja Posebnog zatvorskog odeljenja, policije i službi bezbednosti, kao i mišljenja javnog tužioca.

Ulemek je inače prvi osuđenik koji je 2010. godine smešten u Posebno zatvorsko odeljenje, a pre toga je od maja 2004. godine bio u pritvoru Okružnog zatvora.

Osuđen je četiri puta na maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora zbog organizovanja ubistva premijera Zorana Djinđića, zbog krivičnih dela "zemunskog klana", zbog četvorostrukog ubistva na Ibarskoj magistrali, kao i zbog ubistva Ivana Stambolića i pokušaja ubistva Vuka Draškovića.

Krivični zakon Srbje ne poznaje sabiranje kazni pa Ulemek služi jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora.

Njemu će 11. jula biti izrečena nova presuda povodom optužbi za organizovanje oružane pobune Jedinice za specijalne operacije 2001. godine.

Posebno odeljenje KPZ u Požarevcu ima najstrože obezbeđenje a prema osuđenicima se primenjuje poseban strogi zatvorski režim.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: EPA)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...