UBISTVO U TOPČIDERSKOM PARKU:Leš devojke pronađen u septičkoj jami
Foto: privatna arhiva

HRONIKA OD PRE JEDNOG VEKA

UBISTVO U TOPČIDERSKOM PARKU:Leš devojke pronađen u septičkoj jami

Crna Hronika -

Dana Milenković, sestra poznatog beogradskog advokata Brane Milenkovića, nestala je u blizini Konaka kneza Miloša, a njeno telo pronađeno je posle osam dana u kanalu ispod javnog klozeta

Nestanak mlade Beograđanke Dane Milenković, sestre poznatog i uglednog advokata Brane Milenkovića, uzbunio je i podigao na noge sve žitelje jugoslovenske prestonice, a vesti o uzaludnoj potrazi danima su punili novinske stupce dnevne štampe.

Brana Milenković
Brana Milenkovićfoto: privatna arhiva

Nesrećnoj devojci se svaki trag izgubio 5. septembra 1930, kada se iz svog stana u Dostijevoj ulici uputila u redovnu i omiljenu šetnju Topčiderskim parkom. Nakon što se iste večeri nije vratila u stan, porodicu su počele da obuzimaju zle slutnje. Milenkovićeva je, inače, bila srčani bolesnik, pa je brat počeo mahnito da je traži po svim zdravstvenim ustanovama u Beogradu i Zemunu, verujući da joj je tokom šetnje pozlilo i da je prebačena u neku bolnicu. Od devojke, međutim, nije bilo ni traga ni glasa, a policija je ubrzo pokrenula svoju potragu koja, u danima koji su dolazili, nije dala nikakve rezultate.

Nakon što je beogradski dnevnik Vreme objavio vest o nestanku devojke, redakciji su počeli da se javljaju građani koji su tvrdili da su je videli. Do preokreta dolazi nakon saslušanja dvoje radnika sa Železničke stanice Topčider, koji su naveli da su Danu videli kobnog dana kako se šeta po parku - u društvu jednog žandarma. Misteriozni pratilac je ubrzo identifikovan kao Đorđe Živaljević iz okoline Prokuplja, a policiji je već na prvi pogled bio sumnjiv zbog kategoričnog negiranja da je ikada video nestalu devojku, a kamoli šetao s njom.

Jama u kojoj je nađen leš
Jama u kojoj je nađen lešfoto: privatna arhiva

Osmog dana potrage policiji se javlja Živaljevićev prijatelj, koji tvrdi da mu se osumnjičeni žandarm poverio i priznao zločin, ali i rekao gde je sakrio Danino telo. Leš ubrzo pronalaze na dnu septičke jame pored javnog klozeta u Topčiderskom parku, a obdukcija potvrđuje da je devojka prethodno silovana, mučena i ugušena. Zločinca Živaljevića, za koga se ispostavilo da je i ranije napadao devojke, sud ubrzo osuđuje na smrtnu kaznu.

osuđeni Živaljević
osuđeni Živaljevićfoto: privatna arhiva

(Kurir.rs/Ivan Milićević)

Ljubimac žrtve Pas predosetio tragediju

U jednom od mnogobrojnih tekstova koje je beogradski dnevnik Vreme objavljivao o ovom gnusnom zločinu objavljena je i informacija o ljubimcu porodice Milenković i čudesnom predskazanju tragedije. - Pas je nekoliko dana uoči zločina bio skrušen i povučen, da bi, onog popodneva kada je Dana otišla u svoju poslednju šetnju Topčiderom, nekontrolisano počeo da laje i zavija - naveo je novinar lista Vreme.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track