VIŠI SUD U BEOGRADU VRATIO DOKUMENTACIJU TUŽILAŠTVU: Optužnica protiv američke "foke" vraćena na dopunu
Foto: Marina Lopičić

dopuna optužnice

VIŠI SUD U BEOGRADU VRATIO DOKUMENTACIJU TUŽILAŠTVU: Optužnica protiv američke "foke" vraćena na dopunu

Crna Hronika -

BEOGRAD - Viši sud u Beogradu vratio je tužilaštvu na dopunu optužnicu protiv bivšeg američkog marinca, pripadnika elitne jedinice "Foke" Danijela Dejvida Korbeta i još trojice srpskih državljana kojom se terete za nedozvoljeno nošenje oružja.

Korbet je u pritvoru zbog opasnosti od bekstva, kao i još jedan osumnjičeni, dok se dvojica brane sa slobode.

- Krivično vanpretresno veće suda donelo je naredbu kojom je Višem javnom tužilaštvu naloženo da u roku od tri dana donese naredbu o dopuni istrage radi boljeg razjašnjenja stvari kako bi se ispitala osnovanost optužnice od 20. aprila. U naredbi je dat nalog tužilaštvu da izvrši dopunsko balističko veštačenje vatrenog oružja - navodi se u saopštenju suda.

Korbet, N. V., N. P. i N. A. sumnjiče se da su počinili krivično delo nedozvoljene proizvodnje, držanja, nošenja i prometa oružja i eksplozivnih materija. Hapšenje američkog marinca 31. januara u Beogradu izazvalo je pažnju medija posle izjave ministra policije Nebojše Stefanovića da je uhapšen u štek stanu u Beogradu i da je kod njega nađen pištolj CZ-99 sa izbrisanim brojem.

Korbet je, kako su preneli mediji, zaposlen u firmi "Rejven militari", čiji je suvlasnik Džej Futlik, nekadašnji specijalni asistent Bila Klintona. Bio je pripadnik Tima 6, elitne jedinice američkih marinaca, poznate kao "Foke".

Pripadnici "Foka" sprovode tajne antiterorističke operacije, ima ih oko stotinak, a baza im se nalazi u Dem Neku u Virdžiniji, i poznati su kao mornarička grupa za specijalne ratne operacije (DEVGRU). Pored ostalog, locirali su i ubili vođu Al Kaide Osamu bin Ladena 2011. godine u Pakistanu. Aktivnosti jedinice nadgleda Zajednička komanda za specijalne operacije (JSOC), koju nadgledaju američke vojne snage "Delta". Mornarički Tim 6 toliko često sarađuje sa američkom kontraobaveštajnom agencijom da ih ponekad zovu "pretorijanska garda" CIA, navode svetski mediji.

(Kurir.rs/J. S. - Ag./ Foto: Marina Lopičić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track