PRVA OTMICA ZEMUNSKOG KLANA: Šiptar sa dva policajca  kidnapovao Novaka Stevanića (22)! Iz sefa kuće njegovih roditelja opljačkali 100.000 maraka i zlatan nakit! Mladić se ubrzo UBIO!
Foto: Privatna Arhiva

kraj istrage

PRVA OTMICA ZEMUNSKOG KLANA: Šiptar sa dva policajca kidnapovao Novaka Stevanića (22)! Iz sefa kuće njegovih roditelja opljačkali 100.000 maraka i zlatan nakit! Mladić se ubrzo UBIO!

Crna Hronika -

Podignuta optužnica protiv dvojice policajaca i dvojice bivših pripadnika "zemunaca" zbog sumnje da su 1997. kidnapovali Novaka Stevanića (22), koji se kasnije ubio

Više tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv dvojice policajaca i dvojice bivših pripadnika "zemunskog klana" zbog sumnje da su 1997. učestvovali u prvoj otmici "zemunaca" u kojoj je u rukama pokojnog vođe klana Dušana Spasojevića završio Novak Stevanić (22), koji je bio primoran da kaže gde u kući njegovi roditelji drže sef.

Optužnica za krivično delo razbojništva, kako naš izvor otkriva, podignuta je protiv pripadnika Žandarmerije Saše Đajića, zvanog Džaja, penzionisanog policajca Milana Radukića, kao i nekadašnjih pripadnika "zemunskog klana" Nikole Bajića i Gorana Ristića.

Konačno suđenje

- Optužnice će im biti dostavljene, a optuženi imaju pravo prigovora na njih. Tek ukoliko je sud potvrdi, ona će biti prosleđena sudu, koji bi posle 21 godine mogao da zakaže početak suđenja - kaže izvor Kurira.

Bajić priznao

Pare su date "kerovima"

Optuženi Nikola Bajić na saslušanju je priznao šta se dešavalo kobnog dana. - Ja sam čovek koji je celu noć u garaži čuvao Novaka. Spasojević je Novaka dovezao u tu garažu na Novom Beogradu, gde ga je tukao i davio, a prestao je da ga maltretira tek kada mu je Novak rekao gde je u kući roditelja sef. Mladića su pustili sutradan - ispričao je Bajić. On je otkrio i da mu je Spasojević rekao da su u stanu pronašli sef s novcem i nakitom, "ali da je sve morao da da kerovima iz policije". Bajić je ispričao i da sumnja da su, osim privedenih, deo novca od otmice uzeli i neki tadašnji šefovi policije.

Podsetimo, Kurir je prvi pisao prvoj otmici zloglasnih "zemunaca". Klupko je počelo da se razmotava pošto je jedan od optuženih Nikola Bajić, koji služi kaznu od 35 godina zatvora, odlučio da prizna učešće u krivičnom delu i ispriča ulogu svih aktera otmice i pljačke koja se završila tragično.

prva žrtva
prva žrtvafoto: Privatna arhiva

Dvojica policajaca, podsetimo, sumnjiče se da su sa pokojnim svedokom-saradnikom Zoranom Vukojevićem prišla Novaku Stevaniću u Sarajevskoj ulici, pokazali legitimacije i naredili mu da krene s njima. Kako se sumnja, ubacili su ga u "golf 2", za čijim je volanom bio Ristić, i potom ga predali vođi klana Dušanu Spasojeviću.

Uzeli 100.000 maraka

- Spasojević je brutalnom torturom, kako je to potvrdio optuženi Bajić, naterao mladića da im kaže gde je sef u kom je novac. Kada je rekao, opljačkali su kuću njegovih roditelja, odneli oko 100.000 maraka i zlatan nakit. Nesrećni mladić je posle pljačke pušten, ali se posle torture koju je preživeo ubio u aprilu 1998. godine - kaže sagovornik Kurira.

(Kurir.rs/ Jelena Spasić/ Foto: privatna arhiva)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track