RAZGOVORI ŠARIĆA I SVEDOKA-SARADNIKA: Kunem ti se u decu, nemam para!
Foto: Privatna Arhiva, Dado Đilas

Specijalni sud

RAZGOVORI ŠARIĆA I SVEDOKA-SARADNIKA: Kunem ti se u decu, nemam para!

Crna Hronika -

Nebojša Joksović, svedok-saradnik u postupku protiv Darka Šarića i ostalih optuženih za šverc kokaina, u jednom telefonskom razgovoru iz januara 2009, nekoliko meseci pre nego što je uhapšen, tražio je od Pljevljaka 12.000 evra da plati porez za jednu kuću kupljenu u Crnoj Gori.

U jednom od njihovih telefonskih razgovora, koji su na predlog odbrane izvedeni pred sudom, Joksović se kleo u brata i decu da nema novca.

Joksović: Kunem ti se u brata Njegoša i oba deteta da nemam! Šarić: Dobro, daću ti.

U razgovorima, čije je preslušavanje tražio Šarić, a koji, prema njegovim rečima, potvrđuju da je preko sedam miliona evra dao bivšem prijatelju za kupovinu štamparije u Beogradu, nekretnina i zemljišta na Zlatiboru, kao i stanova u Ulici Baje Pivljanina i Vojvode Stepe u Beogradu, njih dvojica govore i o drugim transakcijama. Optuženi za šverc kokaina je, podsetimo, pred sudom ranije izjavio da ga je bivši prijatelj iz detinjstva lažno optuživao samo kako bi zadržao vrednu imovinu, koja mu je data iako nije njegova, pošto je pristao da sklopi nagodbu.

foto: Dado Đilas

U jednom od razgovora koji je vođen u februaru 2009. kako Kurir ekskluzivno saznaje, Darko Šarić od Joksovića traži da mu on i optuženi za pranje novca Nebojša Jestrović hitno dostave finansijske izveštaje za kuću u Baje Pivljanina i stanove u Vojvode Stepe.

- Kad prikupim svu sa oba gradilišta, onda ćemo sve da završimo Nebojša Jestrović i ja - pravda mu se Joksović, koji navodno više puta odlaže da dostavi izveštaje.

Nekoliko meseci kasnije, sudeći po razgovorima, Joksović je dostavio Darku Šarićtraženu dokumentaciju.

- Daj šta si mi dao kupus od papira, ispada da je gradnja u Vojvode Stepe 1.500 evra po kvadratu. Pa mi ne možemo da prodamo koliko smo uložili - kritikovao je Šarić Joksovića.

foto: Privatna Arhiva

Razgovor iz decembra 2008. Šarić je vodio sa Nebojšom Jestrovićem, koji je jedan od optuženih u drugom postupku protiv Darka Šarića za pranje novca. Jestrović je sudeći po presretnutim razgovorima, aktivno učestovovao u finansijskim ulaganjima u pomenute nekretnine. On u jednom razgovoru Šarića obaveštava da Joksović traži 195.000 evra "da zatvori Zlatibor".

Jestrović: Joksa kaže da je dobio poslednjih 500.000 evra Šasrić: Jeste Jestrović: Iz koje banke? Šarić: Iz neiscrpne banke.

(Kurir.rs/J. S. foto Dado Đilas, Privatna arhiva)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja