Najnovije vesti

OVAKO SE DRŽAVA BORI PROTIV NASILJA U PORODICAMA: 162 nasilnika udaljena iz kuća, I TO NIJE SVE!
Foto: prvo osnovno javno tužilaštvo

PRVO OSNOVNO JAVNO TUŽILAŠTVO

OVAKO SE DRŽAVA BORI PROTIV NASILJA U PORODICAMA: 162 nasilnika udaljena iz kuća, I TO NIJE SVE!

Crna Hronika

Tužilac Ljubivoje Đorđević kaže da je saradnja tužilaštva, Centra za socijalni rad, MUP i zdravstvenih ustanova dala odlične rezultate
 

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu, koje je najveće na teritoriji Srbije, tokom prve godine primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici zbog ovog krivičnog dela podnelo je čak 610 krivičnih prijava!


Protiv 322 osobe nadležne policijske stanice odredile su privremenu meru zabrane prilaska i 162 mere udaljenja učinioca porodičnog nasilja iz stana, a slučajevi nasilja u opštinama koje ovo tužilaštvo pokriva pojedinačno su razmatrani.

 

Saradnja sektora

 

Javni tužilac Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu Ljubivoje Đorđević posle prve godine primene zaključio je da je zakon dao pozitivne efekte.


- Ostvarena je multisektorska saradnja na najvišem nivou između ovog tužilaštva, Centra za socijalni rad, Ministarstva unutrašnjih poslova, zdravstvenih ustanova i drugih državnih organa, a sve u cilju što bržeg otkrivanja i prepoznavanja nasilja, kao i pružanja zaštite i podrške oštećenima. To je uticalo i na žrtve nasilja u porodici, koje sada imaju više hrabrosti da prijave nasilje i da aktivnije učestvuju u krivičnom postupku jer imaju poverenja u institucije sistema, što rezultira efikasnijim i bržim otkrivanjem ovih krivičnih dela, kao i efikasnim i delotvornim postupanjem svih državnih organa - objašnjava tužilac Đorđević.

 

Rade punom parom
x 111 osoba optuženo je za porodično nasilje
x 104 osobe priznale su krivicu i sklopile sporazum
x 31 zatvorska kazna je izrečena
x 73 osobe uslovno su osuđene
x 1.593 plana zaštite i podrške žrtvama nasilja su izrađena
x 164 sastanka grupa za koordinaciju održana su za godinu dana
 

foto: Profimedia

Posebno odeljenje

 

Posebno odeljenje za borbu protiv nasilja u porodici u ovom tužilaštvu formirano je još u maju 2015, pre početka primene Zakona, i čini ga osam zamenika javnog tužioca specijalizovanih za rad na ovim krivičnim delima.


- Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu će i u narednom periodu nastaviti da intenzivno preduzima sve mere i radnje propisane zakonom radi sprečavanja nasilja u porodici i pružanja zaštite i podrške žrtvama nasilja u porodici i kažnjavanja učinilaca, o čemu će javnost blagovremeno obaveštavati i na taj način doprinositi izražavanju društvene osude ovog krivičnog dela - kaže tužilac Ljubivoje Đorđević.

 

Prvi put u Srbiji
Opštine registrovale nasilnike


Prvo osnovno javno tužilaštvo je najveće na teritoriji Srbije i nadležno je za gradske opštine Zvezdaru, Vračar, Savski venac, Stari grad i Palilulu. Borbi protiv nasilja znatno je doprinelo i to što su prvi put formirane liste potencijalnih nasilnika na svakoj opštini, na koje se posebno obraća pažnja.
- Reč je o ljudima koji nisu osuđivani, ali potencijalno predstavljaju opasnost za porodicu jer ih je nekada neko od članova prijavio za nasilje. Veliki je uspeh to što postoji centralna baza "nasilnika" u svakoj opštini - objasnio je sagovornik Kurira.
 

(Kurir.rs/Jelena Spasić/ foto Prvo osnovno javno tužilaštvo, Profimedia)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...