Najnovije vesti

AMBASADI SRBIJE ODOBRENA POSETA NEDUŽNO ZAROBLJENOJ SARI! Konzulka krenula u Spuž: Prvo da vidimo u kakvom je zdravstvenom stanju pa sastanak sa upravnikom!
Foto: Printscreen Facebook

nevino zatočenA BEOGRAĐANKA

AMBASADI SRBIJE ODOBRENA POSETA NEDUŽNO ZAROBLJENOJ SARI! Konzulka krenula u Spuž: Prvo da vidimo u kakvom je zdravstvenom stanju pa sastanak sa upravnikom!

Crna Hronika

Ambasada Srbije u Crnoj Gori dobila je odobrenje za posetu srpskoj državljanki Sari Vidak, koja je već šest dana pritvorena u Spužu, saznaje Kurir.

- Konzulka Srbije u Podgorici Vesna Radojević je upravo primila dozvolu od crnogorskih vlasti i već je krenula u Spuž. Najvažnije je da se ona uveri u kakvom je zdravstvenom stanju Sara i da li ima adekvatnu negu tamo. Zbog uslova u kojima boravi, naša konzulka će imati sastanak i sa upravnikom zatvora u Spužu - otkriva naš izvor.

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Zoran Bingulac za Kurir kaže da kompletna diplomatska misija u Srbiji i dalje čini maksimalne napore da pomogne srpskoj državljanki Sari Vidak.

- Svi vidimo kakav tretman ima naša državljanka u crnogorskim medijima. Želja nam je da ovaj slučaj ne dobije nezaslužene i neadekvatne dimenzije. U stalnom kontaktu smo sa advokatom Sare Vidak i preduzimamo sve mere koje nam međunarodne konvencije dozvoljavaju, pre svega propisi koji se tiču nemešanja u unutrašnje stvari zemlje domaćina - izjavio je Bingulac.

foto: Printscreen Facebook

Podsetimo, Sara, njena majka i dečko Stevan Prpa u Kotor su došli u ponedeljak, da bi se na ona na moru oporavila, jer je pre mesec dana bila u bolnici, ali nisu ni slutili da će im se odmor pretvoriti u pakao. Tog dana Prpa je na parkingu imao saobraćajni incident, a kako nije mogao da se dogovori sa drugim vozačem, koji nije pristao na evropski nalog, policija mu je dala poziv za sud za prekršaje i izrečena mu je kazna od 90 evra.

Kaznila ga je, a da ga nije saslušala. Prišla sam da bih pitala kako da ulože prigovor, ali je sudija izašla i počela da viče. Čak je u jednom momentu rekla "marš, napolje" i odmahivala prstom ka vratima. Tada je moja ćerka prišla vratima gde je Stanišić stajala i pitala: "gospođo, samo želimo da pitamo koja je procedura".

Ona joj je na to odbrusila da napusti prostoriju i krenula da zatvara vrata, pa je uhvatila Saru za ruku. U tom momentu Sara, reagujući po inerciji, okrenula svoju ruku, ne njenu, da bi se oslobodila stiska. Sara joj je tada rekla "odakle vam pravo da me držite za ruku". Tek tada je Stanišić počela je da urla i pravi scenu kako je Sara nju povredila - priča Olivera.

Crnogorski ministar pravde Zoran Pažin javno je kršio pretpostavku nevinosti sprske devojke Sare Vidak i vršio pritisak na sud da je pritvore i osude! Naime, on je tražio od tužilaštva i pravosudnih organa da slučaju Srpkinje Sare Vidak (20), koja je nevino optužena za izmišljeni napad nad sudijom kotorskog suda Jelenom Stanišić, pristupe "kao da je reč o kriminalcu najvišeg ranga".

Ovo je razbesnelo javnost u Srbiji, a oglasio se i predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta, koji je zbog ovakve reakcije posebno iskritikovao crnogorskog ministra.

foto: Ministarstvo Pravde Crne gore

Ministar Pažin se od prvog trena uključio u slučaj mlade Srpkinje, "pozdravljajući brzo hapšenje Beograđanke", kao da je reč o okorelom kriminalcu, a ne devojci od 20 godina, koja studira dva fakulteta, i koja je bez ikakavih dokaza unapred osuđena od strane državnih organa Crne Gore koji su se svojim izjavama uključili u hajku protiv nedužne Srpkinje.

"Pozdravljam brzu i profesionalnu reakciju policije, koja je stala u zaštitu ličnog i profesionalnog integriteta nosioca pravosudne funkcije i u veoma kratkom vremenskom roku lišila slobode lice osumnjičeno za napad", saopštio je Pažin, kao da se radi o okorelim izgredniku, a ne devojci kojoj je u zgradi suda od šoka koji je doživela pozlilo, pa je intervenisala i Hitna pomoć. Sara je pre pet godina imala operaciju, vodila borbu sa sepsom i drugim zdravstvenim poteškoćama, zbog čega joj je u zatvorskim uslovima potrebna posedna ishrana i terapija koja je izostala.

Sara je studentkinja dva fakulteta u Beogradu, Fakulteta za civilno vazduhoplovstvo na Megatrendu i FEF-a. Rođena je 14. novembra 1997. godine u Beogradu, a završila Britansku školu u Antaliji. Sve vreme školovanja bila je odličan đak.

Unuka je svetskog prvaka u padobranstvu, pilota Branka Kovačevića, ćerka nagrađivanog filmskog umetnika i pilota Aleksandra Vidaka, ali i unuka džez kompozitora Dušana Vidaka i Radmile Vidak, profesorke srpskog jezika i književnosti i nosioca nagrade "Radmila Vidak" za negovanje srpskog jezika.

(KurirI.K./Foto: Profimedia, Privatna Arhiva)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...