PLJAČKAŠI ZAKOPALI BLAGO SAŠE POPOVIĆA? Gde je plen od 100.000 evra iz kuće direktora Granda? Stručnjak otkriva moguće scenarije
Foto: Ana Paunković, Profimedia

ovo je potreslo estradu

PLJAČKAŠI ZAKOPALI BLAGO SAŠE POPOVIĆA? Gde je plen od 100.000 evra iz kuće direktora Granda? Stručnjak otkriva moguće scenarije

Crna Hronika -

Dosadašnja istraga povodom pljačke kuće Saše Popovića, početkom marta ove godine, pokazala je da kod osumnjičenog Vojislava Stojičića (38) nisu pronađeni ukradeni nakit i pištolj.

Pretresom stana u kojem živi Vojislav Stojičić, sin pokojnog policijskog generala Radovana Stojičića Badže, i ispitivanjem njegovih računa nisu pronađene dragocenosti ukradene u vili direktora "Granda" Saše Popovića na Bežanijskoj kosi, kao ni sumnjiva količina novca koja bi ukazivala na to da su stvari preprodate.

Ipak, nije isključena mogućnost da je to mogao da uradi u poslednjih pet meseci, a da je novac zarađen na crnom tržištu potrošio.

Podsetimo, iz kuće Popovića lopovi su ukrali nakit vredan 100.000 evra i legalan pištolj gazde produkcijske kuće. Provalu u vili u Ulici partizanske avijacije 3d primetila je Popovićeva supruga Suzana kada se vratila kući.

Sa zida u spavaćoj sobi na spratu bio je ukraden instalirani sef. U njemu su Popovići držali svoje burme, nakit i skupocene satove i određenu dokumentaciju. Pljačka je odmah okarakterisana kao delo profesionalaca, a inspektori nisu našli znakove nasilnog upada u kuću, odnosno obijanja.

- Suzana je rekla da je u sefu bilo još i pet lančića od belog i žutog zlata, osam ili devet dukata, takođe od belog i žutog zlata, briljanti, privesci, osam "roleksa". Takođe je nestao i Sašin pištolj, za koji je imao urednu dozvolu, i kutije metaka. Napomenula je da je možda nešto i zaboravila, ali da je vrednost nakita sigurno oko 100.000 evra - kaže izvor upoznat sa istragom.

foto: MUP

Ako samo jedan luksuzni "roleks", i to onaj jeftiniji, košta nekoliko desetina hiljada evra, uključujući i ostale vrednosti i pištolj koji se na crnom tržištu može prodati od 100 do 3.000 evra, vrednost svih ukradenih dragocenosti, prema rečima stručnjaka, mnogo je veća.

- Zlato ima posebnu vrednost prilikom kupovine, prodaje u zlatari i prodaje na crnom tržištu. Nakit je na sebi imao DNK vlasnika koji bi lopove otkrio, pa je ono ukoliko je prodato do sada istopljeno i u izmenjenom je obliku. Na crnom tržištu zlatu se gubi vrednost za nekih 30-35 odsto, što znači da ukoliko je procenjeno na 100.000 evra, lopovi su za njega dobili oko 30.000 i bili su zadovoljni - kaže sagovornik upoznat sa trgovinom na crnom tržištu.

Zlato i satove iz Srbije lopovi prodaju na Bliskom istoku, a ne u Evropi.

- Postoje bande koje su usko specijalizovane za to da ukradenu robu prošvercuju u inostranstvo, preko "mekih granica" poput Republike Srpske i Bugarske, što je verovatno i ovde slučaj. Znali su da je policija neprestano bila angažovana u otkrivanju počinilaca ovog dela. Nije najjasnije kako su se otarasili "roleksa" jer to nije nešto što se nosi na svakom mestu. Za robu koju razbojnici prodaju na Bliskom istoku dobijaju dolare ili robu u protivvrednosti - govori izvor.

Popovićev registrovani pištolj je, dodaje on, u ovom slučaju "najvrući" deo plena, kako to kažu razbojnici.

- Pištolj je ili uništen ili je prodat nekom ekspertu ko ume registarske brojeve da uništi ili da pištolj pretvori u drugačije oružje - dodaje on.

Ipak, zaključak sagovornika sa višedecenijskom iskustvom u ovom poslu je da je vrlo verovatno da ova roba još uvek nije prodata, već da se nalazi u nekom šteku.

foto: Ana Paunković

- Ukoliko nisu imali eksperte koji bi im ekspresno sredili zlato i pištolj, vrlo verovatno je roba negde sakrivena, zakopana. Lopovi ukradenu robu obično ne diraju prvih šest meseci do godinu dana, jer znaju da se vodi obimna istraga. To je vreme kada je roba u "crvenoj liniji" i nju niko ne želi na crnom tržištu da kupi - dodaje sagovornik.

Sve ovo pokazaće dalja istraga u slučaju. Vojislav Stojičić uhapšen je 16. avgusta zbog sumnje da je učestvovao u pljački kuće Popovića 8. marta ove godine. Sutradan je priveden u Treće osnovno tužilaštvo u Beogradu kako bi izneo svoju odbranu.

Naime, Stojičić je postupajućem tužiocu Nenadu Stefanoviću ispričao da mu je "sve namestila policija zbog oca" i da su mu dokazi podmetnuti. Međutim, tužilaštvo je donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv njega kojom ga tereti za krivično delo teška krađa, za koje je zaprećena kazna od dve do 10 godina zatvora.

Stojičić poznat policiji

Policija istražuje i da li je Stojičić umešao prste u još neke od krađa po beogradskim luksuznim vilama u elitnim delovima Beograda poput Bežanijske kose i Dedinja. Stojičić je odranije poznat policiji. Poslednji put je hapšen 2011. godine, takođe zbog krađa, i tada je osuđen na 18 meseci zatvora. Pre pljačkaške karijere hapšen je zbog nelegalnog nošenja oružja još 2002. godine.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track