Najnovije vesti

SLUČAJ KOSMAJAC: Tužilaštvo se žalilo na oslobađajuću presudu, odluka na Apelacionom sudu
Foto: Zorana Jevtić

uskoro javna sednica

SLUČAJ KOSMAJAC: Tužilaštvo se žalilo na oslobađajuću presudu, odluka na Apelacionom sudu

Crna Hronika

BEOGRAD - Više javno tužilaštvo u Beogradu uložilo je žalbu na prvostepenu presudu kojom je u aprilu Dragoslav Kosmajac (64) oslobođen od optužbi da je dvojicu geodeta podstrekavao na zloupotrebu službenog položaja kako bi mu pripala parcela na Zvezdari, koja je u vlasništvu države.

Istom presudom i geodete Dragi Milidrag i Milan Rapajić su oslobođene od optužbi.

foto: Nebojša Mandić, Ilustracija

O žalbi tužilaštva odlučivaće Apelacioni sud u Beogradu, koji presudu može da potvrdi, da je preinači ili da je ukine i naloži novo suđenje.

Portparol Apelacionog suda Mirjana Piljić rekla je Tanjugu da je žalba stigla sudu i da će u narednom periodu biti zakazana javna sednica sudskog veća na kojoj će se razmatrati presuda i žalba.

Viši sud u Beogradu je 10. aprila izrekao presudu kojom je oslobodio Kosmajca i geodete Dragi Milidrag i Milan Rapajić.

Sud je tada takođe ukinuo meru zabrane napuštanja boravišta Kosmajcu, kao i oduzimanja pasoša, koji će mu biti vraćen.

Tužilaštvo tvrdi da je Kosmajac zlopotrebama sa zemljištem oštetio državu za

11.9 miliona dinara, odnosno 100.000 evra, ali je Viši sud zaključio da to nije i

dokazalo.

foto: Zorana Jevtić

Tužilaštvo tereti Kosmajca da je podstrekao geodete da zloupotrebe službeni položaj, tako što su mu pomogli da stekne pravo svojine na spornoj parceli 5000/1 na Zvezdari i pribavili mu imovinsku korist od 11,9 miliona dinara, za koliko je oštećena Republika Srbija.

Međutim, prema zaključku iz nalaza veštaka, "katastarska parcela 5000/1 nikada nije bila obuhvaćena aktom o eksproprijaciji", što znači da država nije bila vlasnik zemljišta, pa nije ni oštećena.

U ovom slucaju sporan je upis jednog dela zemljišta, na parceli 5000/1, koje je država, kako tvrdi tužilaštvo, 1954. godine eksproprisala za potrebe Saveznog hidrometeorološkog zavoda na Zvezdari.

Kosmajac je sudu ranije dostavio kopiju plana na osnovu koje tvrdi da parcela 5000/1 nikada nije eksproprisana, kao i uverenje od Republickog geodetskog zavoda od 31. maja ove godine, kojim se konstatuje da na toj parceli nikada nije vršena eksproprijacija zemljišta.

foto: Zorana Jevtić

Takođe je dostavio uverenje od RGZ zavoda od 29. maja 2017. godine, kojim je utvrđeno da država nikada nije bila, niti je sada, upisana kao korisnik pomenute parcele.

Kosmajac se tereti za krivično delo zloupotreba službenog položaja u podstrekavanju, jer je, prema optužnici, dvojicu geodeta podstrekao na zloupotrebu službenog položaja.

Milidrag je optužen za zloupotrebu službenog položaja, a Rapaić za pomaganje u izvršenju tog dela.

Kosmajac je bio uhapšen u novembru 2014. godine u Beogradu, u svojoj kući na Zvezdari, nakon što je dovođen u vezu sa trgovinom narkoticima, ali za to nikada nije optužen zbog nedostatka dokaza.

Nakon što je položio jemstvo od 200.000 evra u februaru 2015. godine, ukinut mu je pritvor i od tada se brani sa slobode.

O jemstvu, kao i privremeno zaplenjenim lokalima sud nije još odlučivao. To se očekuje po pravosnažnom okončanju postupka, koji zavisi od odluke Apelacinonog suda.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...