Najnovije vesti

PROŠLO JE NEDELJU DANA OD TRAGEDIJE! I dalje nema odgovora: Ko je kriv za smrt radnika u Narodnoj biblioteci?
Foto: Dado Đilas

istraga u toku

PROŠLO JE NEDELJU DANA OD TRAGEDIJE! I dalje nema odgovora: Ko je kriv za smrt radnika u Narodnoj biblioteci?

Crna Hronika

Darko Šukalo, direktora firme "Empeks", i njegovog radnik Lazar Blagojević nisu bili prikladno obučeni za intervenciju u kojoj ima visokog rizika.

 

Međutim, služba fizičko-tehničkog obezbeđenja Narodne biblioteke Srbije je napravila veliki propust zato što radnicima koji su došli radi intervencije zbog nastalih problema nije obezbedila pratnju od najmanje dva izvršioca.

 

U svakom trenutku jedan zaposleni morao je da bude sa njima, a drugi da bude na distanci, spreman za intervenciju. Oni nisu smeli da uđu u depoe bez pratnje fizičko-tehničkog obezbeđanja.

 

Ovo, za "Večernje novosti", kaže Ranko Savić, dugogodišnji šef obezbeđenja Narodnog muzeja u Beogradu. Skoro nedelju dana od tragedije nije utvrđena "odgovornost nadležnih zbog eventualnih bezbednosnih propusta".

 

Rezultati istrage o tome šta se tačno dogodilo u Narodnoj biblioteci, kada su nesrećni ljudi izgubili život dok su servisirali sistem za gašenje požara u nacionalnoj riznici knjiga, još nisu objavljeni.

foto: Kurir


"Obezbeđenje je moralo da bude sve vreme uz njih", objašnjava Savić i dodaje: "Nezamislivo je da dođu majstori sa strane i da se bez pratnje kreću po zgradi. Bibliotekar zadužen za određenu zbirku morao je da bude sa njima ako idu u depo".


Da je tako bilo, možda bi se izbegla tragedija. Ali nije. Kad je gas počeo da curi, vrata prostorije u kojoj se nalazi sistem za gašenje požara su se automatski zatvorila i sav vazduh je isisan. Serviseri nisu imali šanse da pobegnu iz depoa, jer je vrata moguće otvoriti samo sa spoljne strane.


"Uređaji za gašenje požara ugljen-dioksidom su veoma rizični. Svi moraju da izađu iz prostorije kad se aktiviraju Mislim da je u nekim državama zabranjena njihova upotreba. Za to što ovaj sistem nije zamenjen punih 46 godina odgovorni su svi bivši ministri kulture. Policija je upozoravala da protivpožarni sistem treba da se zameni, ali oni nisu nadležni da to i narede. Direktor Laslo Blašković nije kriv za nesreću, ali je strašno i poražavajuće za profesiju što za vreme svog mandata od gotovo četiri godine nije kročio u depo. Slične probleme kao Narodna biblioteka Srbije imao je i Narodni muzej. Godinama sam upozoravao nadležne da mora da se ugradi sistem za dojavu požara. Taj sistem je konačno i stigao, ali tek ove godine", kaže Ranko Savić.

 

Kurir.rs/Novosti/D. B. M./Foto: Dado Đilas

 

 

 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...