STRAH I TREPET CENTRALNE SRBIJE, IMAO LJUDE U SVIM STRUKTURAMA, TEK IZAŠAO SA ROBIJE: Evo ko je Jotka, čovek koji je LIKVIDIRAO Ždrokinca
Foto: Printscreen B92

akcija policije

STRAH I TREPET CENTRALNE SRBIJE, IMAO LJUDE U SVIM STRUKTURAMA, TEK IZAŠAO SA ROBIJE: Evo ko je Jotka, čovek koji je LIKVIDIRAO Ždrokinca

Crna Hronika -

Zoran Jotić, koji je u martu odslužio kaznu od 15 godina zatvora, ponovo je iza rešetaka zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu glavnog konkurenta u podzemlju Dejana Stankovića Ždrokinca

Zoran Jotić Jotka (63), vođa takozvane Jotkine grupe, uhapšen je juče zbog sumnje da je pomagao u ubistvu svog glavnog rivala iz kruševačkog podzemlja Dejana Stankovića Ždrokinca (71)!

Pored Jotke, koji je posle 15 godina provedenih u zatvoru samo pet meseci bio na slobodi, u akciji Žandarmerije uhapšen je i pripadnik njegovog klana Igor Gajić Gaja (45), koji je s Jotkom već odslužio sedam godina robije. Stefan Radulac (25), osumnjičeni za ubistvo Vojina i Dejana Stankovića, u bekstvu je i za njim policija traga.

Dejan Stanković Ždrokinac, podsetimo, ubijen je 6. juna ispred ulaza u jedan kruševački hotel. On je odranije bio poznat policiji, koja ga je sumnjičila i za ubistvo agenta, državljanina južnoafričke republike Gorgija Gorga Darmanovića (58), koje se dogodilo mesec dana ranije u Beogradu.

- Za Radulcem je već raspisana međunarodna poternica, jer se on sumnjiči i da je u maju 2018. u Kruševcu ubio Stankovićevog sina Vojina. Kako se pretpostavlja, zbog toga što mu je ubio sina, stariji Stanković je ucenio Radulčevu glavu jer je hteo da mu se osveti. U krvavi sukob, kako ukazuju određene indicije, umešao se Jotka, jer je Radulac član njegove ekipe - objašnjava izvor Kurira iz istrage šta bi mogao da bude jedan od motiva Zorana Jotića Jotke da samo nekoliko meseci posle izlaska s robije rizikuje da ponovo završi iza rešetaka.

On, međutim, ne isključuje mogućnost da je upravo Jotka poslao ubicu na Ždrokinčevog sina.

Jotka je, podsetimo, uhapšen još u vreme akcije "Sablja" 2003, tačnije dva dana posle ubistva premijera Zorana Đinđića. Njegova kriminalna grupa bila je prva kojoj se sudilo pred Specijalnim sudom za organizovani kriminal u Beogradu. U zatvoru je proveo 15 godina, koliko je iznosila jedinstvena kazna u dva predmeta, za iznude i reketiranje, kao i za podmićivanje sudije Vrhovnog suda da bi izdejstvovao blažu kaznu.

- Jotka i njegova grupa bili su strah i trepet ne samo u Kruševcu već i u okolnim gradovima. Imao je svoje ljude u svim strukturama i bio neprikosnoven u Kruševcu do "Sablje". Međutim, posle hapšenja njegove grupe, moć je počela da mu opada, odnosno šefovanje Kruševcem preuzeli su suparnički klanovi. Ždrokinci, braća blizanci Dejan i Vojin, u međuvremenu su ojačali i zauzeli svoje pozicije, na kojima nije bilo mesta za Jotku, koji je u martu izašao iz zatvora - objašnjava izvor.

On podseća da je još za vreme njegovog boravka iza rešetaka, 2015. ispred istog hotela ispred kog je likvidiran Ždrokinac, ubijen Jotićev najbliži saradnik Zoran Petrović Peta, kog su u Kruševcu zvali i Jotkin general.

Bela knjiga Droga i ubistva

U takozvanoj beloj knjizi MUP o organizovanom kriminalu piše da se Jotkina, odnosno kruševačka grupa, bavi švercom droge, oružja, iznudama, reketiranjem i falsifikovanjem novca. Dovode se u vezu i sa ubistvima i pokušajima ubistva na teritoriji Kruševca i Jagodine. Prema policijskim evidencijama, Jotka je devedesetih u najvećem sukobu bio sa klanom, takozvanim džodincima, koji su opevani i u jednoj pesmi grupe Zana. Međutim, do hapšenja i akcije "Sablja", Jotkina grupa je bila glavna u gradu. Vođa "džodinaca" Goran Obradović Suša ubijen je 2014. Zoran Jotić je dosad navodno osuđivan 13 puta. Našao se i u središtu jedne od najvećih afera u srpskom pravosuđu, pošto je pokušao da podmiti sudiju Vrhovnog suda kako bi izdejstvovao puštanje na slobodu.

(Kurir.rs/Jelena Spasić/Foto:Printscreen B92)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track