NIŠTA IM NIJE SVETO! MALOLETNICI U KIKINDI OPLJAČKALI CRKVU: Obili crkvene prostorije i ukrali 166.000 dinara
Foto: S.U.

SKANDAL

NIŠTA IM NIJE SVETO! MALOLETNICI U KIKINDI OPLJAČKALI CRKVU: Obili crkvene prostorije i ukrali 166.000 dinara

Crna Hronika -

Otac Boban Petrović, starešina crkve Svetih Kozme i Damjana, ne miri se što je ova pravoslavna svetinja na periferiji Kikinde, pre nekoliko dana, ponovo pokradena. Drski lopovi, koji imaju 15 i 16 godina, obili su prozor crkvenih prostorija i nakon premetačine ukrali 166.000 dinara. Neverovatno zvuči podatak da se ova crkva, u proteklih desetak godina, našla na meti lopova više desetina puta, a poslednji put 30. avgusta.

Otac Boban Petrović
Otac Boban Petrovićfoto: S.U.

Zbog ove i još sedam teških krađa, ali i pet teških krađa u pokušaju, uhapšena su dvojica maloletnika iz Kikinde. Njima je, u međuvremenu, određen pritvor u trajanju do 30 dana. Kako za Kurir kaže otac Boban Petrović, suština problema je u tome što su počinici socijalni slučajevi ili maloletna lica.

"U 90 odsto slučajeva, policija reši slučaj i otkrije lopove. Međutim, protiv njih se postupak pre ili kasnije obustavi, dok se nama materijalna šteta nikad ne nadoknadi. Konkretno, ovi maloletnici su bez imalo straha govorili o tome što su uradili jer su svesni da su inspektorima “vezane ruke”. Ko kaže da neće uraditi istu stvar kad izađu iz pritvora", kaže otac Boban Petrović i dodaje da su skoro sva vrata i prozori na ovoj crkvi i crkvenim prostorijama više puta razvaljivani.

"Bićemo prinuđeni da se obratimo Ministarstvu pravde. Da li je potrebno da angažujemo i plaćamo privatno obezbeđenje, da bismo zaštititi naš verski objekat?", ogorčeno se starešina crkve Svetih Kozme i Damjana.

Centar za stručno usavršavanje
Centar za stručno usavršavanjefoto: S.U.

“Akcija” trinaestogodišnjeg delinkventa

Pre nekoliko godina, tada trinaestogodišnji S.R. iz Kikinde, izveo je filmsku krađu. Pokrao je spremačicu Centra za stručno usavršavanje. Iz novčanika je ukrao 10.700 dinara, invalidsku penziju njene majke. S.R. je nekoliko dana dolazio pod izgovorom da je žedan, a zapravo je “snimao” teren. Pošto Centar za stručno usavršavanje ima video-nadzor, policija je odmah prepoznala o kome je reč. Našli su ga za manje od sat vremena, ali je on već uspeo da potroši dve trećine novca. Fascinira hladnokrvnost i rutina s kojom je, kako se na snimku videlo, dečak prišao torbi koja je visila na čiviluku. Munjevito je iz novčanika izvadio novac i izašao napolje. Sve se odigralo za minut.

(Kurir.rs/S.U.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track