JAKO SPORA PRAVDA, ALI IPAK DOSTIŽNA: Presuda zbog prevare sa stanovima izrečena u Novom Sadu posle 18 godina
Foto: Profimedia

maratonski proces

JAKO SPORA PRAVDA, ALI IPAK DOSTIŽNA: Presuda zbog prevare sa stanovima izrečena u Novom Sadu posle 18 godina

Crna Hronika -

Nakon 18 godina od izvršenja krivičnog dela i 11 godina krivičnog postupka, tokom kojeg je jedan od branilaca penzionisan, ne dočekavši kraj ove pravne odiseje, nedavno je konačno završen jedan od najdužih predmeta u novosadskom sudu koji je počinjen davne 2002. godine, dok je suđenje počelo tek 2007. godine.

Osmi sudija po redu, kome je dodeljen ovaj slučaj, Slobodanka Gutović, učinila je ono što se godinama odlagalo - donela je okrivljujuću presudu za tri lica koja su u periodu od 2002. do 2003. u tri navrata, prodali četiri stana koja nisu bila u njihovom vlasništvu i za koje su falsifikovali službene isprave i kupoprodajne ugovore.

foto: Profimedia

Sudija Slobodanka Gutović je slučaj dobila 2014, ali zbog štrajka advokata te godine, prvo postupanje je bilo tek 2015. kada je konačno krenuo da se raspliće slučaj, uprkos opstrukciji okrivljenih u vidu odlaganja zbog bolesti, a kasnije i zbog razrešenja branioca koji je dočekao i penziju tokom ovog postupka.

Okrivljeni trio Desanka Ušljebrka, Dragan Grujović i Milutin Vidović teretili su se da su na prevaru nagnali tri lica, u različitom vremenskom periodu, da kupe stanove koji zapravo nisu bili u njihovom vlasništvu. Jednostavno rečeno, tri puta su različitim ljudima prodali iste stanove koristeći falsifikovana dokumenta prema kojima je Desanka Ušljebrka bila vlasnik stanova koje je navodno kupila od investitora - preduzeća „Udarnik”.

Okrivljenoj su, prema optužnici, u tome pomogli tadašnji direktor DOO „Udarnik” Dragan Grujović i predsednik Upravnog odbora tog preduzeća

Milutin Vidović koji su s njom zaista zaključili i overili kupoprodajni ugovor za navedene stanove ali su ga istog dana raskinuli što su prećutali oštećenima.

foto: Profimedia

Sudija Slobodanka Gutović je donela dugo čekanu nepravosnažnu presudu - Desanka Ušljebrka je za tri krivična dela prevare dobila kaznu zatvora od pet godina, dok je Dragan Grujović za dva krivična dela zloupotrebe položaja dobio tri godine zatvora kao i meru zabrane vršenja poziva direktora i na kraju Milutin Vidović je za zloupotrebu položaja odgovornog lica u pomaganju dobio godinu dana zatvora.

(Kurir.rs/Dnevnik.rs, S. Milanović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track