POLICIJA PODNELA 17 KRIVIČNIH PRIJAVA ZBOG TRGOVINE LJUDIMA Rebić: 34 čoveka osumnjičena
Foto: Marina Lopičić

borba protiv trafikinga

POLICIJA PODNELA 17 KRIVIČNIH PRIJAVA ZBOG TRGOVINE LJUDIMA Rebić: 34 čoveka osumnjičena

Crna Hronika -

Direktor policije Vladimir Rebić izjavio je danas da je u Srbiji ove godine podneto 17 krivičih prijava protiv 34 osobe osumnjičene za trgovinu ljudima.

Rebić je na otvaranju "tvining projekta" "Podrška jačanju borbe protiv trgovine ljudima" iz programa IPA 2014. kazao i da je policija tokom ove godine identifikovala 20 žrtava trgovine ljudima u Srbiji.

"U svim policijskim upravama u Srbiji formirali smo u martu policijske timove za suzbijanje trgovine ljudima. Njihov zadatak je da proaktivnim pristupom, u saradnji sa nadležnim tužilaštvima, doprinesu većoj efikasnosti u procesuiranju osumnjičenih i otkrivanju krivičnih dela trgovine ljudima", rekao je Rebić, preneo je MUP.

On je kazao da je svrha "tvining projekta" koji MUP Srbije sprovodi uz podršku EU i u čijoj realizaciji su partneri ministarstva unutrašnjih poslova Austrije i Slovenije, unapređenje koordinacije relevantnih institucija u borbi protiv trgovine ljudima i međunarodne saradnje.

"Svrha ovog projekta je da se kroz jačanje kapaciteta Ministarstva unutrašnjih poslova i proaktivan pristup poveća efikasnost u otkrivanju slučajeva trgovine ljudima, preventivno deluje i da se žrtve zaštite još u fazi vrbovanja", rekao je direktor policije.

Zamenik šefa Delegacije EU u Beogradu Mateja Norčić Štamcar ocenila je da je trgovina ljudima ozbiljan oblik organizovanog kriminala i dodala da je tvining projekat važan za Srbiju na njenom putu ka Evropskoj uniji.

"Za uspešnu borbu protiv trgovine ljudima neophodno je intenzivirati istrage, zaštititi žrtve, omogućiti sredstva koja će pomoći žrtvama i uspostaviti sigurne kuće za njihovu zaštitu i hitan prijem", rekla je predstavnica Delegacije EU u Srbiji.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track