AKCIJA UDARNA GRUPA: 80 lica pod istragom zbog izvoza poljoprivrednih proizvoda u Rusiju, traži se pritvor za njih 12
Foto: Nebojša Mandić

oglasilo se tužilaštvo

AKCIJA UDARNA GRUPA: 80 lica pod istragom zbog izvoza poljoprivrednih proizvoda u Rusiju, traži se pritvor za njih 12

Crna Hronika -

Više javno tužilaštvo u Beogradu predložilo je određivanje pritvora za 12 od 36 uhapšenih u akciji Udarne grupe više državnih organa zbog sumnje da su učestvovali u zabranjenom reeksportu poljoprivrednih proizvoda poreklom iz Evropske unije u Rusku federaciju.

U saopštenju tužilaštva koje je dostavljeno Tanjugu se precizira da je u ovom slučaju Udarna grupa podnela čak 80 krivičnih prijava.

Zbog toga je pokrenuta istraga protiv svih 80 lica koji se sumnjiče za učestvovanje u nedozvoljenom reeksportu poljoprivrednih proizvoda, kao i za učešće u pribavljanju više milionske protivpravne imovinske koristi, kao i za pranje novca.

Od 36 lica koja su lišena slobode, nakon saslušanja predloženo je određivanje pritvora Posebnom odeljenju za borbu protiv korupcije Višeg suda u Beogradu za ukupno 12 lica, od koji se sedam tereti da su se udružili radi trajnog vršenja ovih krivičnih dela, precizira se u saopštenju.

"Tokom predistražnog postupka i rada na ovom predmetu identifikovana je povećana društvena opasnost koja se ogleda u ugrožavanju privrednog sistema Srbije kroz kršenje odredbi zaključenog sporazuma sa Ruskom federacijom koji omogućava preferencijalni izvoz proizvoda poreklom iz Srbije, pa će Posebno odeljenje za borbu protiv korupcije u svom budućem radu, u saradnji sa nadležnim organima i institucijama insistirati na otkrivanju i procesuiranju ovakvih i sličnih krivičnih dela kojima se podriva ekonomska stabilnost Srbije", navodi tužilaštvo.

Ova akcija, kako dodaje, je rezultat predistražnog postupka koje je Posebno odeljenje za borbu protiv korupcije sprovodilo u saradnji sa Odeljenjem za borbu protiv organizovanog kriminala MUP-a Republike Srbije, Ministarstvima finansija-Poreske uprave i poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i u saradnji sa drugim organima i institucijama koji u okviru svoje nadležnosti preduzimaju radnje radi otkrivanja ove vrste krivičnih dela.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track