JUŽNA AFRIKA UTOČIŠTE SRPSKIH KRIMINALACA: Počeli su da dolaze 90-tih, i tamo izgradili svoja zločinačka carstva
Foto: profimedia

begunci od zakona

JUŽNA AFRIKA UTOČIŠTE SRPSKIH KRIMINALACA: Počeli su da dolaze 90-tih, i tamo izgradili svoja zločinačka carstva

Crna Hronika -

Zemlje Afrike, Južne i Latinske Amerike najčešće su destinacije za bekstvo kriminalaca i Srbije, a kao jedna od najpopularnijih odredišta za begunce od zakona postala je Južnoafrička Republika. U toj zemlji živi oko 30.000 Srba, što je prilično velika populacija, a takođe postoji velika kolonija imigranata iz drugih zemalja bivše Jugoslavije. Ta činjenica pomaže beguncu, jer se lako može uklopiti u lokalnu zajednicu, a zbog višedecenijska iskustva tamošnji kriminalci rado prihvataju srpske pod svoje okrilje.

foto: Profimedia

- Srpski kriminalci su pohrlili u Južnoafričku republiku pred kraj aparthejda. Tada su belci krenuli da se povlače iz pojedinih delova gradova i ostavljali dosta toga iza sebe. Grupisali su se u četvrtima sa vilama, visokim ogradama i bodljikavom žicom. Sa druge strane, postojao je samo mali broj crnog stanovništva koje je bilo obrazovani u to vreme. To su iskoristili naši kriminalci koji su ,,zanat ispekli " po zapadnoj Evropi, nav odi stručnjak za bezbednost Ilija Životić

On objašnjava da su kriminalci iz Srbije sa donetih 20-30 hiljada maraka uspevali da naprave prava mala bogatstva, otkupljujući u bescenje plenove iz pljački i provala koje su izvodili pripadnici pojedinih plemena. Kako naovid, naši bi ih angažovali da opljačkaju kuće i iznesu plen za zaista smešne iznose. Tada još uvek u Africi niko nije znao koliko vredi nakit ili neki skupi švajcarski satovi koje su direktori firmi držali u kućama. Nakit, satovi, umetničke slike, antikviteti, strane valute kao Švajcarci, marke, crni Južnoafrikanci pojma nisu imali koliko vredi. Samo su za dolar bili čuli. Takođe postojale su ekipe kriminalaca koji su devedesetih godina naplaćivali dugove u ime naših firmi za vreme sankcija. Često taj novac nikada nije stizao u Srbiju u centralu istih tih firmi. Osim toga, naši kriminalci su falsifikovali ovlašćenja i prodavali imovinu tih firmi po Africi.

- Zadnjih 10-15 godina sa pojačanim nadzorom luka u Holandiji, i istovremenim razvojem Južne Afrike, transport kokaina se iz Latinske Amerike usmerava ka afričkom kontinentu. Jedan deo ostaje tu za potrebe njihovog tržišta dok drugi ide ka Evropi, zajedno sa proizvodima kao što su egzotični nameštaj, parketi i voće. U pitanju su hiljade kontejnera dnevno i nemoguće ih je sve pregledati. Posle je krenulo sa otmicama članova porodice moćnih direktora, a zatim i šverc droge, kaže Životić i dodaje da se do pre 4-5 godina u Južnoj Africi svakodnevno dešavalo nekoliko napada na transport novca.

Ilija Životić
Ilija Životić foto: Kurir

Životić kaže da su napadi bili veoma brutalni, a da su otmičari bili u stanju da pobiju sve čuvare transporta. Posle toga je policija u JAR uvela specijalne jedinice samo za sprečavanje napada na transport novca. Na surove pljačkaše udarili su isto tako surovo brutalnom silom. Belgija ima specijalnu Antirobery jedinicu, za koju se kaže da je najsurovija u Evropi. Ovi momci u Južnoj Africi su nekoliko stepenika iznad njih po žestini, kaže Životić.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track