Najnovije vesti

PORODICE SRBA OPTUŽENIH ZA UBISTVO NA ZAKINTOSU OGORČENE: Kriminalan prevod ruši odbranu, traže pravedno suđenje i pomoć naše ambasade
Foto: Reuters

traže pravičan proces

PORODICE SRBA OPTUŽENIH ZA UBISTVO NA ZAKINTOSU OGORČENE: Kriminalan prevod ruši odbranu, traže pravedno suđenje i pomoć naše ambasade

Crna Hronika

Skandal na suđenju optuženima za ubistvo američkog studenta Bakarija Hendersona na Zakintosu. Rodbina srpskih mladića i njihovi advokati protestovali su u utorak zbog grčkog prevodioca koji ne zna ili ne želi da prevede reči odbrane i izjave onako kako treba. Roditelji optuženih Srba zatražili su čak i pomoć od naše ambasade u Atini, kako bi okrivljenima bio omogućen pravičan proces.

foto: Printscreen

Suđenje je u utorak čak na trenutak bilo prekinuto. Pobunili su se optuženi, njihovi advokati i roditelji, navode Večernje novosti.

- To što se dešavalo u sudnici u Patriji je, blago rečeno, kriminal - navodi izvor.

- Žena koja prevodi sa grčkog na srpski i obrnuto, sve izvrće. Nijednu rečenicu ne prevodi kako treba, menja smisao, konotacija rečenica je suprotna od onoga što optuženi ili svedoci kažu. Roditelji mladića su uplašeni zbog svega i obratili su se našem konzulatu i ambasadi tražeći pomoć, ali i adekvatnog prevodioca.

Osim problema s prevođenjem, kako saznajemo, roditelji naših mladića su uvereni da se grčkom sudu žuri da ih što pre osudi, i uvereni su da čak i pravosudni organi svesno krše pretpostavku nevinosti. Suđenje je gotovo na samom kraju, iako je proteklo samo mesec dana od početka procesa.

foto: Privatna Arhiva

Gotovo svi svedoci, koji su bili dostupni, dali su izjave. Za danas je najavljeno čak da će glavni tužilac u ovom slučaju za svakog optuženog poimenice da zatraži određeni broj godina zatvora.

- U ponedeljak će se sastati advokati odbrane i zastupnici tužbe - objašnjava naš sagovornik. - Sasvim je moguće da već naredne nedelje bude doneta prvostepena presuda. To se do sada nikada nije dogodilo u Grčkoj. Ne pamti se nijedan slučaj u kom je suđenje tako kratko trajalo. Nikome nije jasno zašto se toliko žuri, a da pritom nisu ispoštovane osnovne pravne norme.

foto: Printscreen

U ovom trenutku ne zna se ni šta je s veštačenjem ključnog svedoka Danice V. iz Subotice, devojke s kojom se kobne večeri, jula 2017. godine, u klubu na Zakintosu slikao Amerikanac Henderson. On je nešto kasnije ubijen u tuči ispred kluba. Ona je poslala medicinsku dokumentaciju u kojoj se navodi da je na lečenju i da ima psihičke probleme od prošle godine. Sud je, zbog toga, zatražio veštačenje njenog stanja, ali odbrana još ne zna šta se sa tim dešava.

Među devetoricom optuženih su sedmorica Srba. Njih petorica su u pritvoru od hapšenja - Nemanja Petrović (18), Stefan Stojanović (21), Dušan Ranković (33), Miloš Senić (25) i Miloš Ilić (18). Osim njih, među okrivljenima je i grčki barmen Jorgos Skijadopulos, kao i Britanac poreklom iz BiH Amir Omerdžić. Nenad Jovanović i Siniša Petrović se brane sa slobode.

foto: Printskrin/Adria media

Rasa nije motiv

Interesantno je da su američki advokati koji zastupaju porodicu Henderson tvrdili da je zločin počinjen iz rasnih pobuda. U odgovoru na ovakve optužbe, grčki advokati koji zastupaju Srbe dostavili su sudu istraživanje naučnika sa Univerziteta Harvard, gde je navedeno da je Srbija među zemljama sa najvećom rasnom tolerancijom.

- U pomenutom istraživanju sa navodi da je Srbija na dnu lestvice zemalja u kojima postoje rasna diskriminacija i netrpeljivost - navodi naš izvor blizak odbrani srpskih mladića. - Tvrdnje da su se potukli sa Hendersonom iz rasnih razloga sa gnušanjem su odbacili i optuženi Srbi.

(Kurir.rs/Večernje novosti, Z.Uskoković)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...