MISTERIOZNA SMRT MARIJE KREC: Služavku zbog ljubomore ubio ljubavnik!
Foto: Privatna arhiva

CRnA HRONIKA OD PRE JEDNOG VEKA/NEDELJOM U KURIRU

MISTERIOZNA SMRT MARIJE KREC: Služavku zbog ljubomore ubio ljubavnik!

Crna Hronika -

Služavka uglednog beogradskog gvožđarskog trgovca pronađena je mrtva u kuhinji njegove vile na Neimaru, a brutalnost zločina odmah je ukazala inspektorima da je posredi ubistvo iz strasti

Unakaženi leš Rumunke Marije Krec (32), služavke u domu gvožđarskog trgovca Velimira Petrovića, pronađen je u kuhinji njegove vile u Rankeovoj ulici kod Karađorđevog parka 25. jula 1931.

foto: Privatna Arhiva

Telo Krecove otkrio je njen poslodavac, inače samohrani otac, čije je dete u trenutku zločina s guvernantom bilo na odmoru u Vrnjačkoj Banji. Petrović je odmah pozvao policiju, koja je po načinu na koji je zločin bio izvršen, brutalnosti i broju povreda nanetih nožem, ali i još nekim tupim predmetom, zaključila da je najverovatnije u pitanju zločin iz strasti. Već u prvim satima istrage utvrđeno je da je Krecova bila raspuštenica, koja je u Beogradu živela više nego slobodnije za ondašnje moralne okvire.

Imala tri ljubavnika

Poslodavac ubijene žene otkrio je policiji da je ona bila u vezi sa izvesnim Tomom Lupšom, koji je radio u fabrici aviona u Rakovici. On je kobnog dana bio u Petrovićevoj vili, a policiji je sve ukazivalo da bi upravo on mogao da bude odgovoran za zločin. Međutim, u razgovoru sa svedocima utvrđeno je da je Krecova imala još jednog ljubavnika, stolara Petra Jankovića, s kojim je pre dolaska na rad u kuću Petrovića živela u vanbračnoj zajednici.

Ubica
Ubicafoto: Privatna arhiva

Prodao žrtvin sat

Policija ih je uhapsila obojicu, uprkos njihovom ubeđivanju da su nevini. Toma Lupša je policiji kazao da je kobne noći, dok je bio s Marijom u kuhinji, iznenada došao njen rođak, kao i da ju je potom ostavio nasamo s njim. Istraga je nastavljena, a već sutradan je otkriven i misteriozni rođak, za kog se ispostavilo da je zapravo bio treći ljubavnik Krecove. U pitanju je bio nezaposleni bravar Veselin Vukov, za kojim je policija odmah raspisala potragu. Uhapšen je u trenutku kada je policija pronašla u njegovom džepu račun iz zalagaonice, gde je prodao ručni sat koji je skinuo sa žrtve. Na saslušanju je priznao zločin tvrdeći da se ne kaje, kao i da je zločin počinio jer je Mariju zatekao s drugim muškarcem, odnosno Lupšom.

Detalji pisani rukom Obdukciju radio prvi profesor sudske medicine

Milovan Milovanović, prvi profesor sudske medicine na Medicinskom fakultetu u Beogradu, po kome je institut kasnije i dobio ime, obavio je obdukciju ubijene služavke. On je bio i osnivač muzejske zbirke forenzičkih preparata koja i danas postoji u institutu. Zapisnik je najverovatnije kucan tokom obdukcije, a kasnije su na marginama rukom zapisivani novi detalji.

(Kurir.rs/Ivan Milićević/Foto:Privatna arhiva)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track