Najnovije vesti

HRVATSKA POLICIJA PODIGLA KRIVIČNU PRIJAVU PROTIV SRBINA: Terete ga za ratni zločin u Vukovaru
Foto: Profimedia

pripadnik jedinice "Leva supoderica"

HRVATSKA POLICIJA PODIGLA KRIVIČNU PRIJAVU PROTIV SRBINA: Terete ga za ratni zločin u Vukovaru

Crna Hronika

ZAGREB - Protiv bivšeg pripadnika srpske paravojne jedinice "Leva supoderica", 50-godišnjeg državljanina Srbije, podneta je krivična prijava zbog sumnje da je u novembru 1991. u Vukovaru počinio ratni zločin protiv zarobljenog hrvatskog vojnika, saopštila je jutros hrvatska policija.

 

Osumnjičeni nije dostupan hrvatskih nadležnim telima, a tereti se da je uz pomoć drugih pripadnika paravojne jedinice "Leva supoderica" počinio ratni zločin na štetu tada 21-ogodišnjeg hrvatskog vojnika.

 

Prema navodima policije, osumnjičeni je s još dvojicom pripadnika dobrovoljačke jedinice 21. novembra 1991, iz prostorija "Veleprometa" izveo zarobljenog hrvatskog vojnika i odveo ga u kuću u naselju Sajmište gde je bio smešten deo pripadnika jedinice.

 

Kako se navodi u saopštenju, zarobljenika su tamo psihički i fizički zlostavljali tako što su ga udarali rukama i nogama, kao i puškom "pumparicom" po glavi i celom telu, a palili su mu i delove tela otvorenim plamenom upaljača i sveća. Takođe su ga udarali staklenom flašom po glavi, a potom su mu odlomljenim komadima stakla zadali više reznih rana po desnoj ruci i leđima.

 

Posle zlostavljanja, muškarac je odveden u logor u Srbiju u kojem je, zajedno s drugim zarobljenicima s područja Vukovara, bio zatvoren do razmene 1992. godine, navela je policija u saopštenju.

 

Policija je prijavu podela Županijskom državom tužilaštvu u Osijeku.

 

(Kurir.rs/Beta)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...