Najnovije vesti

SVE JE BILO KAO I OBIČNO, A ONDA JE SOFIJA UZELA TABLETU I PREBLEDELA: Drugarica otkriva detalje KOBNE ŽURKE na kojoj je devojčicu (15) ubila tableta od 10 evra
Foto: Profimedia/Printscreen facebook

skupili se u privatnoj kući da se zabave u petak uveče, a desio se horor

SVE JE BILO KAO I OBIČNO, A ONDA JE SOFIJA UZELA TABLETU I PREBLEDELA: Drugarica otkriva detalje KOBNE ŽURKE na kojoj je devojčicu (15) ubila tableta od 10 evra

Crna Hronika

KRAGUJEVAC - Sve je bilo kao i obično. Skupili smo se da se zabavimo, a onda se pojavio taj momak. Nudio je tablete. Sofija je uzela jednu i odjednom je prebledela, ovako se kobne žurke, gde se prodavao smrtonosni ekstazi od čijeg je dejstva preminula tinejdžerka Sofija Siljanoski (15), priseća njena drugarica.

 

Ova devojčica bila je sa Sofijom na proslavi u jednom stanu u Aranđelovcu u petak uveče, kada je došao Nikola B. (21), lokalni narko-diler, i doneo tablete ekstazija. Kobne večeri, kada je Sofija uzela tabletu ekstazija zbog koje je preminula četiri dana kasnije, devojčica (ime i prezime poznato redakciji) priseća se sa gorčinom u glasu. Kako kaže za list, "sve je bilo kao i obično".

foto: Printscren Facebook

- Svi smo se skupili u privatnoj kući da se zabavimo u petak uveče. Taj momak se pojavio i onda je nudio tablete. Ja nisam uzela, ali je bilo puno onih koji jesu. Ne sećam se da li je Sofija pila alkohol, ali znam da joj je odjednom pozlilo - priča ova tinejdžerka.

 

Kako priča, Sofiji je bilo sve lošije.

- Drugari su je odmah odvezli kući. Nije joj bilo dobro, pozlilo joj je, prebledela je. Tek smo kasnije čuli da je prebačena u bolnicu. Znam da nije ranije tako nešto probala. Mnogo smo tužni zbog svega. Izgubili smo dobru drugaricu - priča uznemirena Sofijina drugarica.

 

Kako se saznaje, tablete, čiji će sastav da se utvrdi tek nakon toksikološke analize, prodavale su se za 400 dinara po komadu.

 

Ova devojčica bila je učenica gimnazije u Aranđelovcu, a kako je list pisao, u petak je sa vršnjacima otišla u provod, kada im se pridružio Nikola B (21), lokalni narko-diler, koji je deci doneo tablete za koje se pretpostavlja da su ekstazi. Ona je, kako se zasad zna, popila jednu, ali joj je ubrzo pozlilo.

 

Prisutni drugovi su je automobilom odvezli do kuće u Zanatlijskoj ulici. Tamo ju je videla majka, nakon čega je devojčica hitno odvezena na Vojnomedicinsku akademiju u Beogradu.

 

Preminula je posle četiri dana, ne dolazeći k svesti. I pored napora lekara VMA, neurologa i toksikologa, nije joj bilo spasa. Porodica je, nakon infarkta mozga koji je njihova mezimica doživela nakon konzumiranja droge, njene organe donirala klinici u Tiršovoj, kako bi se njenom prerano ugašenom mladošću pomoglo drugoj deci kojoj će tako biti spaseni životi.

 

Nikola B. je uhapšen i određen mu je policijski pritvor od 48 sati. Nakon zadržavanja u policiji sproveden je nadležnom tužilaštvu u Aranđelovcu. Priznao je da je doneo tablete na žurku, ali će dalja istraga otkriti od koga je smrtonosne tablete nabavio za preprodaju.

 

U domu preminule tinejdžerke okupilo se mnogo ljudi. Porodica Siljanoski je poznata kao vredna, poštena i ugledna u Aranđelovcu. Imaju proizvodnju nameštaja i prodajni salon. Boris Siljanoski, otac, bio je nem od bola. Za list je rekao da je "njegova kći tokom vožnje do Beogarad dolazila k svesti".

- Izgubili smo borbu za dete. Zahvalan sam lekarima na VMA jer su se na sve načine trudili da je vrate u život. Ali spasa nije bilo. Odlučili smo da njene organe doniramo drugima. Tako će ona živeti dalje - priča kroz suze otac Boris.

 

Sofija je bila talentovano dete, posebno za matematiku.

- Nikada nije bilo nikakvih problema vezanih za nju. Sve nas je njena sudbina duboko pogodila. Izgleda da je prvi put probala narkotik, koji je na nju ispoljio stravično dejstvo. Ovo je za sve nas velika nesreća - kaže Dušan Obradović, razredni starešina odeljenja drugog razreda u kojem je Sofija bila.

 

Sintetičke droge u modi su kod tinejdžera poslednjih godina. Najčešće ih konzumiraju adolescenti, i to povremeno, na žurkama ili okupljanjima, kao i studenti radi suzbijanja nesanice i koncentracije, mada ipak ređe. Sintetičke droge, poput ekstazija, često se kombinuju sa energetskim pićima.

 

Kako je list pisao, ova vrsta ekstazija je lako dostupna mladima. Najviše ga ima po klubovima, gde oni jednu tabletu mogu kupiti za 10 evra.

 

- Oni mladi koji nisu imali ranija iskustva sa drogom od jedne doze upadaju u trans, tresu se, imaju napade nalik epileptičnim, nakon čega nastupaju koma i smrt! S druge strane, oni koji sintetičke droge konzumiraju već neko vreme, odnosno uzimaju manje doze - polovinu ili četvrtinu - kazao je izvor lista.

 

Prema njegovim rečima, ekstazi je popularan kod mladih ljudi koji odlaze na žurke elektronske muzike, a koji ga konzumiraju jer izaziva osećaj "bliskosti" i "daje im snagu".

 

(Kurir.rs/Blic/Nebojša Radišić/Bojana Bogosav)

Foto: Facebook Printscreen)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...