MISTERIJA U NIŠU, NESTAJU ČUČAVCI, WC ŠOLJE, BIDEI, PISOARI: Iščezlo 265 tona sanitarija iz skladišta
Foto: Uprava Carina Srbije

kontrola javnih carinskih skladišta u toku

MISTERIJA U NIŠU, NESTAJU ČUČAVCI, WC ŠOLJE, BIDEI, PISOARI: Iščezlo 265 tona sanitarija iz skladišta

Crna Hronika -

NIŠ - Nastavljajući kontrolu javnih carinskih skladišta u Nišu carinici su otkrili još jedno, u kojem nedostaje neocarinjena roba vredna gotovo 190.000 dolara, čime je država oštećena za preko devet miliona dinara neplaćenih dažbina.

"Za poslednjih deset dana ovo je četvrto skladište u Nišu u kome su otkrivene zloupotrebe. Vanredna carinska kontrola ustanovila je da su držaoci sva četiri sporna skladišta supružnici iz tog grada, kao i da je roba koja nedostaje bila namenjena istom uvozniku iz Niša" rečeno je u saopštenju.

Kako se navodi pored 30 tona keramike i sanitarija koji su izuzeti ispod carinskog nadzora, u tri do sada pregledana skladišta, utvrđeno je da u četvrtom, otvorenom početkom ove godine, nedostaje skoro devet puta više iste robe.

foto: Uprava Carina Srbije

"Više od 16.000 raznih sanitarija: kada, umivaonika, wc šolja, čučavaca, bidea, pisoara i prateće opreme izneto je iz ovog skladišta i pušteno u slobodan promet pre nego što su izmirene obaveze prema državi. Pored toga, u skladištu je pronađeno i preko 3.000 neprijavljenih umivaonika, čučavaca i wc šolja", precizirano je.

Dodaje se da su držaoci skladišta u obavezi da prilikom njihovog otvaranja polože bankarsku garanciju iz koje je moguće naplatiti štetu.

Nakon što izmire sve obaveze prema državi i plate uvozne dažbine (carinu, PDV i akcize) na robu koja nedostaje na stanju, držaoci će odgovarati i zbog zloupotrebe robe pre okončanja carinskog postupka, a pored Uprave carina slučajevima zloupotreba u carinskim skladištima baviće se i tužilaštvo i MUP.

U saopštenju se podseća da iako se prostor gde se roba smešta naziva ''javno carinsko skladište'', njime ne upravlja carinska služba, niti u njima carinici obezbeđuju robu, već su zaduženi za njihove redovne i vanredne kontrole sve dok se carinski postupak nad robom ne okonča.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Carina Srbije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track