PRESUDA PRAVOSNAŽNA, SARA MORA U ZATVOR! Vidak: Hoću da kaznu izdržavam u Srbiji!
Foto: Vladimir Šporčić

KONAČNA ODLUKA SUDA U KOTORU

PRESUDA PRAVOSNAŽNA, SARA MORA U ZATVOR! Vidak: Hoću da kaznu izdržavam u Srbiji!

Crna Hronika -

Nisam se žalila da ne bih dobila veću kaznu, nadam se da neću morati ponovo u Spuž, kaže studentkinja iz Beograda koja je osuđena na četiri meseca zbog lažnog napada na sudiju u Crnoj Gori

Sara Vidak (21), studentkinja iz Beograda, pravosnažno je osuđena na četvoromesečnu zatvorsku kaznu zbog napada na sudiju Jelenu Stanišić iz kotorskog Prekršajnog suda i uskoro bi iz Crne Gore mogla da dobije poziv za izdržavanje kazne.

Advokati nevino osuđene devojke uputili su zahtev Ministarstvu pravde Srbije da joj omoguće da kaznu služi u Srbiji, a ne u Crnoj Gori, u kojoj je osuđena u montiranom procesu.

Nisam kriva

Sara Vidak, koja je provela skoro mesec dana u pritvoru u crnogorskom zatvoru Spuž, rekla je za Kurir da se nada da će joj biti omogućeno da kaznu služi u Srbiji.

- U dogovoru sa advokatima i porodicom nisam podnela žalbu na presudu kako ne bih dobila veću kaznu. Nadam se najboljem i nadam se da će postojati i neka druga mogućnost izdržavanja kazne osim odlaska u zatvor. Sada mi je cilj da mi dozvole da kaznu služim u Srbiji, da ne bih išla u crnogorski zatvor. Ne isključujem ni mogućnost kućnog zatvora - kaže Sara i dodaje da smatra da ni za šta nije kriva.

na sudiji nije bilo vidljivih povreda
na sudiji nije bilo vidljivih povredafoto: Kurir

- Ne priznajem da sam kriva, jer nisam kriva i ne želim da budem negde gde ne pripadam - rekla je Vidakova za Kurir.

Njen advokat Srđan Lješković smatra da se ovaj slučaj ticao svih u Crnoj Gori i da je pokazao da postoje nedodirljivi i oni kojima zakon uvek ide naruku.

Odbijeni dokazi

- Dokaze koje bismo kao odbrana prezentovali bili bi odbijeni, a ako je dokaz nesporan, onda taj dokaz postaje nedostupan sudu i široj javnosti, kao na primer nepostojanje kamera u službenim prostorijama suda. Sve i da ne postoji video-nadzor, kako smo mogli očekivati da bilo koja instanca u pravosuđu donese drugačiju odluku od one koja je donesena u sudu u Kotoru. Ovo se posebno odnosi na okolnost da su se ministar pravde, predsednica Vrhovnog suda CG i Sudski savet već odredili prema ovom slučaju u prvih sat vremena i osudili Saru Vidak i povredili pretpostavku nevinosti. Može se desiti situacija, ako porodica Vidak odluči, da se pred crnogorskim sudovima pokrenu krivične prijave protiv određenih ljudi - zaključio je Lješković, ne želeći da otkrije protiv koga će biti podnete prijave.

Advokat Srđan Lješković

Da se žalila, dobila bi još veću kaznu

Sarin branilac, advokat Srđan Lješković pita se da li su poštovana prava Sare Vidak: - Meni kao braniocu od početka je bilo jasno da nisu, te smo stoga moj kolega i ja doneli odluku da ne pišemo žalbu na presudu. Smisao žalbe je ostvarenje višestepenosti sudstva, tj. jednog od načela nezavisnosti i vladavine prava. Bili smo mišljenja da bi i ova kazna koja je izrečena bila preinačena u mnogo veću kaznu, jer država i njeni funkcioneri, koji su se oglasili povodom ovog slučaja, sigurno ne bi dozvolili da Sara bude oslobođena.

(Kurir.rs/ Jelena Ivić/ Foto: Vlada Šporčić, Kurir)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track