OJADILI STOJKETA ZA 245.000 EVRA! Bivši funkcioner opštine Čukarica: Samo sam hteo da pomognem Stojkoviću, i da tako zaradim! Ovako su prevarili poznatog golmana!
Foto: Zorana Jevtić, Beta

ISKAZ

OJADILI STOJKETA ZA 245.000 EVRA! Bivši funkcioner opštine Čukarica: Samo sam hteo da pomognem Stojkoviću, i da tako zaradim! Ovako su prevarili poznatog golmana!

Crna Hronika -

Uroš Janković branio se juče pred sudom da je Stojketu informacijama koje je imao pomagao da investira u dobro zemljište, a zauzvrat je od njega očekivao procenat

Uroš Janković, bivši potpredsednik opštine Čukarica, koji je optužen da je zajedno sa Vladimirom Đurkovićem, koji se predstavljao kao advokat, i fudbalskim menadžerom Miroslavom Stefanovićem prevario golmana fudbalske reprezentacije Vladimira Stojkovića za oko 245.000 evra, izjavio je juče pred Specijalnim sudom u Beogradu da se ne oseća krivim i da je "samo hteo, kao što je inače pomagao građanima, da pomogne fudbaleru i da za tu pomoć kasnije zaradi novac".

Optuženima se, podsetimo, sudi zbog sumnje da su golmanu na osnovu falsifikovanih ugovora prodali zemljište čiji vlasnici nisu bili. Janković je, međutim, priznao da je učestvovao u kupovini parcela koje su bile regularne i da je za to dobijao novac od Stojketa, ali je tvrdio da nema nikakve veze s parcelama koje nisu bile regularne.

Sastanak

- Stojković je došao kod mene sa Miroslavom Stefanovićem, kog sam poznavao preko fudbala. Rekao sam mu da je investicija u zemljište na Makiškom polju dobra, jer će ono da bude na ceni pošto tamo treba da se pravi veliki projekat, posle "Beograda na vodi". To je bio nezvanični sastanak u mojoj kancelariji, a pošto je Stojković došao kao Mikijev prijatelj, gledali smo kako da mu pomognemo. Dogovor je bio bio da on kupi zemljište koje će kroz koju godinu vredeti višestruko više, a da posle prodaje ono što ostane kao zarada delimo na tri dela - rekao je juče pred Specijalnim sudom Uroš Janković.

Nije prijavio Stojketove pare Sudija: Da li ste kao funkcioner Agenciji za borbu protiv korupcije prijavili novac koji vam je Stojković davao? Janković: Ne, nisam računao na to kao na zaradu, nego kao na garanciju za pomoć. Taj novac bih kasnije svakako vratio Stojkoviću.

Ispričao je i da je kao garanciju da će im dati njihov deo zarade "i da ih neće izigrati", kada se jednog dana zemljište proda po daleko višoj ceni od koje je kupljeno, sa Stojkovićem dogovoreno da im daje 500 evra po kupljenom aru. Taj novac, kako je naveo, trebalo je da bude depozit koji bi mu jednog dana vratili.

Na osnovu pomenutog depozita, kako je rekao, od Stojkovića su uzeli oko 74.000 evra, a on je, kako je priznao, od fudbalera uzeo još i pozajmicu od 13.000 evra.

- Stojković je dolazio kao i mnogi drugi koji su se interesovali za zemljište. Ja sam se prema Stojkoviću zaštitnički ponašao. Informacije koje sam mu davao nisu bile tajna, mogao je svaki građanin da ih dobije - rekao je on. Na pitanje sudije Zorane Trajković koja su njegova ovlašćenja u opštini bila, s obzirom na pomoć koju je pružao fudbaleru, Janković je odgovorio:

- Nemam informaciju o tome, ali zajedno sa predsednikom sam vodio opštinu. Odgovarajući na pitanja sudije, nekadašnji zamenik predsednika opštine Čukarica rekao je i da je njegova uloga bila da proverava parcele koje je Stojković trebalo da kupi, odnosno da utvrdi da li će lokacija vredeti više, pošto je znao gde će proći saobraćajnice.

- Učestvovao sam u projektu "Makiško polje". Odlazio sam u gradski sekretarijat i proveravao u mapama da li je parcela u stambenoj, poslovno-komercijalnoj ili industrijskoj zoni - rekao je Janković pravdajući se da to nije bio tajni podatak, kao i da su to i drugim građanima prezentovali - rekao je Janković.

Advokat bez pravosudnog Ja sam Stojketu dao lažne ugovore Optuženi Vladimir Đurković, koji se u poslu sa Stojkovićem predstavljao kao advokat, juče je u sudnici priznao da nema položen pravosudni ispit, kao i da nikada čak i nije podigao diplomu Pravnog fakulteta, za koji tvrdi da ga je završio. On je priznao i da je on sam osmislio i prevario Stojkovića sa lažnim prodavnicama zemljišta koje je angažovao, pošto je prethodno u Bijeljini od izvesnog Žuće nabavio falsifikovani pečat notara, kojim je sam overavao ugovore. - Na jednom sastanku u opštini Janković je rekao da bi bilo dobro da nađemo nekoga ko hoće da investira, odnosno da se nekome ko ima novca da informacija koje je zemljište dobro za investiciju, a da se kasnije zarada deli na tri dela. Stefanović je tada rekao da bi mogao da nađe nekog fudbalera - otkrio je juče Đurković i objasnio da je tako upoznao Stojkovića. O malverzacijama koje je izveo, kako je rekao, Janković i Stefanović ništa nisu znali, ali je otkrio da mu je Stojković jednom prilikom rekao da je njima dvojici dao preko 100.000 evra za pregovore i informacije o zemljištu.

Fudbalski menadžer Žao mi je, Stojke mi je bio drug Miroslav Stefanović, optuženi fudbalski menadžer, juče je izjavio da mu je žao zbog svega što se dogodilo jer mu je Vladimir Stojković bio dobar prijatelj, a njegova namera navodno je bila samo da posreduje i tako zaradi novac, a ne da prevari Stojkovića. On se jedini juče osvrnuo i na spektakularno hapšenje u jednom beogradskom restoranu u novembru 2017, kada je policija upala u trenutku kada je njemu i Jankoviću Stojke dao koverte s novcem. - Hteo je da nas časti, da nas dvojica izađemo iz posla s jednom parcelom. Bacio je koverte na sto, na jednoj je pisalo Uroš, na drugoj Miki, ali sam ja uzeo obe jer je Uroš imao dug prema meni - priznao je menadžer.

(Kurir.rs/Jelena Spasić/foto Zorana Jevtić, Beta)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja