Najnovije vesti

POLICIJA NA NOGAMA, HAPŠENJA ŠIROM SRBIJE: Pao lekar u Zabeli i čelnik fudbalskog kluba, Nišlija nameštao prodaju nameštaja, a u Maloj Krsni isfolirali saobraćajku da uzmu pare!
Foto: Dado Đilas

Oštetili državu za 1,7 miliona evra

POLICIJA NA NOGAMA, HAPŠENJA ŠIROM SRBIJE: Pao lekar u Zabeli i čelnik fudbalskog kluba, Nišlija nameštao prodaju nameštaja, a u Maloj Krsni isfolirali saobraćajku da uzmu pare!

Crna Hronika

BEOGRAD - Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, u saradnji sa Poreskom policijom i nadležnim tužilaštvima, u cilju suzbijanja finansijskog kriminala i korupcije u više odvojenih akcija uhapsili su pet osoba, dok su protiv još 48 osoba podnete krivične prijave u redovnom postupku.

Oni se sumnjiče da su izvršili više krivičnih dela kojim su oštetili budžet Republike Srbije, pravna i fizička lica u ukupnom iznosu od 1,7 miliona evra.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu uhapsili su D.V. (1982) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo prevara.

foto: Zorana Jevtić

On je osumnjičen da je oštećenog doveo u zabludu da će kupiti njegovo privredno društvo i potom na ime kupoprodajne cene sa njim zaključio ugovor o kupoprodaji automobila „audi A8“, švajcarskih registarskih oznaka, za koji je imao zabranu otuđenja.

Cena automobila uračunata je u kupoprodajnu cenu preduzeća i na osnovu toga D.V. je dobio ovlašćenje za zastupanje, na osnovu kog je zatim podigao sa računa preduzeća oštećenog 1.610.301 dinara i prisvojio za sebe. Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 sati i on će uz krivičnu prijavu biti priveden Osnovnom javnom tužilaštvu u Požarevcu.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave kriminalističke policije, po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, podneli su krivičnu prijavu protiv bivšeg odgovornog lica u JP „EPS Snabdevanje“, kao i sadašnjeg odgovornog lica u tom preduzeća zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.

Osumnjičeni se terete da su od septembra 2015. do novembra 2016. godine, suprotno odlukama Izvršnog odbora „EPS-a“, u periodu pada cena električne energije na tržištu svesno uvećavali parametre za obračun krajnje cene struje na osnovu čega su stvarali nekonkurentne cene.

Zbog uvećavanja parametara i nekonkurentnih cena, kako se sumnja, „EPS“ je izgubio 65 postupaka javnih nabavki u korist konkurencije.

foto: Dado Đilas

Osumnjičeni se terete da su na taj način za više privrednih društava pribavili protivpravnu korist od 149.219.597 dinara, dok su JP „EPS“ oštetili za 136.701.469 dinara.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu, po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, podneli su krivičnu prijavu protiv lekara opšte prakse u Kazneno-popravnom zavodu „Zabela“ zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo primanje mita.

Osumnjičeni se tereti da je u aprilu 2016. godine od više osuđenika i članova njihovih porodica primio mito od 1.000 evra, kako bi im obezbedio povoljniji položaj u Kazneno-popravnom zavodu „Zabela“, odnosno da bi ih primao na stacionarno lečenje u okviru ove ustanove.

Takođe, po nalogu nadležnog tužilaštva, protiv šest osoba podneta je krivična prijava zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile krivično delo davanje mita.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, podneli su krivičnu prijavu protiv zaposlenog u privrednom društvu „Simpo“ iz Vranja zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo pronevera u obavljanju privredne delatnosti.

Osumnjičeni se tereti da je tokom ove godine prodao nameštaj fizičkim licima i da tu prodaju nije evidentirao kroz fiskalnu kasu, već je novac zadržao za sebe. On je osumnjičen da je na ovaj način oštetio preduzeće za 2.490.188 dinara.

foto: Aleksandar Jovanović/Ilustracija

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Užicu, u saradnji sa Poreskom policijom, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Užicu, podneli su krivičnu prijavu protiv odgovornog lica FK "Sloboda" iz Užica zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo poreska utaja.

On se sumnjiči da u periodu od februara 2015. do maja 2017. godine nije obračunao, iskazao na poreskoj prijavi niti uplatio odgovarajuće poreze i doprinose na isplaćene zarade i premije fudbalerima i članovima stručnog štaba, u ukupnom iznosu od 6.864.130 dinara.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, podneli su krivičnu prijavu protiv dve osobe zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo prevara u osiguranju.

foto: Dado Đilas

Osumnjičeni se terete da su fingirali saobraćajnu nezgodu u Maloj Krsni, a potom oštećenja koja su od ranije postojala na vozilima, prijavili kao oštećenja nastala u navedenoj saobraćajnoj nezgodi u nameri da od društva za osiguranje naplate navodnu štetu, koja je procenjena na 718.780 dinara.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, podneli su krivičnu prijavu protiv dve žene zaposlene u Upravi za trezor Valjevo, ekspozitura Osečina, zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično delo pronevera.

Osumnjičene se terete da su u martu ove godine iz trezora, u nameri sticanja protivpravne imovinske koristi, uzele više od 65.000 dinara, za koliko su oštetile budžet Republike Srbije.

(Kurir.rs/Foto: Dado Đilas/Ilustracija)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...