Najnovije vesti

STRAVA I UŽAS KOD LESKOVCA: Makedonski autobus sleteo s puta i prevrnuo se na bok, 3 poginula, 32 povređena (FOTO)
Foto: Printscreen/RTS

U pomoć leskovačkim kolegama priskočila i niška Hitna pomoć

STRAVA I UŽAS KOD LESKOVCA: Makedonski autobus sleteo s puta i prevrnuo se na bok, 3 poginula, 32 povređena (FOTO)

Crna Hronika

Makedonski autobus, koji se kretao iz pravca Skoplja ka Beogradu, sleteo je noćas oko 01.45 časova s kolovoza na ulazu u Leskovac. Na licu mesta zatečeno je troje mrtvih putnika, dok je 32 povređena, potrvdio je MUP.

 

Zbog velikog broja povređenih, u pomoć leskovačkim kolegama priskočila je niška Hitna pomoć koja je na mesto tragedije uputila pet svojih ekipa. U bolnicu u Leskovcu prevezeno je 28 osoba, dok je 4 zbrinuto u niškoj bolnici.

 

Moguće je da je uzrok nesreće neprilagođena brzina, vozač je zadržan u policiji.

Mirsad Malagić, rukovodilac dežurne smene Hitne pomoći kaže da su obaveštenje o nesreći primili u 1.40 sati.

 

"S obzirom na to da smo dobili informaciju da ima dosta povređenih, a nakon kontakta sa kolegama iz Leskovca, odmah smo na mesto nesreće uputili dve ekipe. Obavestili smo saobraćajnu policiju, vatrogasce i Urgentni centar, kako bi bi se spremili za prihvat unesrećenih. Međutim, kako su stizale vesti da je potrebna dodatna pomoć, poslali smo još tri naša vozila", objašnjava Malagić.

Četvoro povređenih u niškom KC van životne opasnosti

Svo četvoro povređenih iz udesa autobusa kod Brestovca kraj Leskovca su makedonski državljani i nalaze se na odeljenju intenzivne nege u Kliničkom centru u Nišu. Dva muškarca i dve žene koji su smešteni u KC van su životne opasnosti.

Dežurna ekipa Urgentnog centra ih je prihvatila oko 3,30 sati. Prema prvim izjavama lekara kod njih su vidljivi prvi znaci izrazite hipotermije jer im je telo na hladnom vremenu izgubilo toplotu.

- Jedna putnica T. S. ima prelom preponskih kostiju dok je kod druge I. J. zabeležena teža multipla povreda kičme sa povredom grudnog koša. Muškarac R. D. preživeo je tešku povredu grudnog koša, a njegov saputnik T.T. ima nagnječenje tela. Prva tri sa teškim telesnim povredama. Primarna obrada završena oko 5h. Urađena dijagnostika i zbrinuti u reanimaciji Urgentnog centra a nakon toga raspoređeni i upućeni u kliniku za anesteziju KC Niš, rekli su nam u ovoj zdravstvenoj instituciji.

(M.S.)

Doktorka Jelena Milenković sa svojom ekipom prva je stigla na mesto tragedije.

 

"Situacija je zaista bila dramatična, autobus je bio okrenut na bok, leskovačke kolege su obavljale trijažu pacijenata, a ja sam sa vatrogascima ušla u autobus. U vozilu je bilo četvoro zarobljenih putnika, a troje je bilo bez znakova života.... Vatrogasci su oslobodili povređene putnike koji su bili priklješteni u autobusu. Njih i dve žene koje su izvučene ispod autobusa, s obzirom da su bili najteže povređeni prevezli smo do Kliničkog centra u Nišu. Prvi pacijent kojeg smo zbrinuli pokazuje kliničku sliku preloma baze lobanje", kazala je Milenković.

Sa svojim ljudima na mesto tragedije izašao je i direktor niške Hitne pomoći dr Slavoljub Živadinović.

 

"I ovog puta niška Hitna pomoć je pokazala da je dorasla svakom izazovu. U zaista rekordnom roku, uzimajući u obzir i vrlo nepovoljne vremenske prilike, pacijenti su zbrinuti i doveženi do Kliničkog centra. Večeras smo prvi put i upotrebili novo vozilo „mercedes“ , sa najsavremenijom opremom kako bismo zbrinuli najteže povređenog pacijenta. Vozilo ima vuču na sva četiri točka, i bez problema smo se probili do mesta nesreće", saopštio je Živadinović.

 

Uzroci nesreće se utvrđuju, ali postoji sumnja da se vozač makedonskog autobusa koji je prema nezvaničnim informacijama saobraćao na relaciji Štip – Beč, uspavao.

 

(Kurir.rs/Telegraf/D.K./Foto: Printscreen/RTS)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...