VIŠI SUD U BEOGRADU: Odbijen predlog Vukotića za ukidanje pritvora uz jemstvo
Foto: Printscreen/ Instagram, Printscreen/Kurir TV

POSTUPAK

VIŠI SUD U BEOGRADU: Odbijen predlog Vukotića za ukidanje pritvora uz jemstvo

Crna Hronika -

Viši sudu u Beogradu definitivno je odbio predlog odbrane Jovice Vukotića da se pusti iz pritvora uz jemstvo od 150.000 evra, kako bi se u daljem toku postupka koji se protiv njega vodi zbog falsifikovanog pasoša branio sa slobode.

Naime, Viši sud je odbio žalbu Vukotićevog branioca i potvrdio rešenje Drugog osnovnog suda u Beogradu kojim je odbijen predlog da se Vukotiću odredi jemstvo i ukine pritvor, rekla je Tanjugu portparol suda Bojana Stanković.

Drugi osnovni sud u Beogradu osudio je 30. novembra Vukotića na 15 meseci zatvora zbog korišćenja falsifikovanog makedonskog pasoša sa njegovom slikom, ali na ime Georgi Andonov.

Sud mu je tada produžio pritvor koji mu se računa od 10. septembra kada je uhapšen u Turskoj sa lažnim pasošem i sutradan deportovan Srbiji.

Viši sud je odbio i žalbu Vukotićevih branilaca na ovo rešenje o produženju pritvora koji može da traje do upućivanja u zatvor ili do isteka vremena trajanja kazne.

Ranije danas Tanjugu je Tužilaštvo za organizovani kriminal potvrdilo da nije prihvatilo zahtev grčkih pravosudnih organa da od njih preuzme krivično gonjenje Jovice Vukotića zbog sumnje da je trgovao drogom.

Naime, pošto je razmotrilo spise predmeta koji su mu iz Atine poslati uz zamolnicu, Tužilaštvo za organizovani kriminal je utvrdilo da u ovom trenutku, prema našim zakonima, nema dovoljno osnova za sumnju da bi protiv Vukotića bila potrenuta istraga.

Vukotić, koji se povezuje sa crnogorskim "škaljarskim klanom", je u pritvoru zbog opasnosti od bekstva, i bojazni da bi mogao da ponovi krivicno delo.

Na presudu kojom je osuđen na 15 meseci zatvora, Vukotić i njegovi branioci imaju pravo žalbe Višem sudu.

Na početku suđenja on je negirao da "vođa škaljarskog klana", nije poricao da putovao sa lažnim pasošem, ali je tvrdio da ga je koristio u državama van Srbije kako bi izbekao maltretiranje po aerodromima.

Drugo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu optužnim predlogom tereti Vukotića za produženo krivično delo falsifikovanje isprave za koje je zaprećena kazna zatvora od tri meseca do pet godina zatvora.

Vukotić je uhapšen 10. septembra u turskom letovalištu Antalija sa falsifikovanim makedonskim pasošem na ime Georgije Andonov i već sutradan je deportovan u Srbiju.

Grčka je za njim raspisala međunarodnu poternicu zbog šverca droge, a Crna Gora ga sumnjiči za utaju poreza zbog čega je nedavno saslušan u Beogradu.

On ima i sprsko i crnogorsko državljanstvo, a zbog lažnih dokumenata je proteran iz Turske, odnosno deportovan u Srbiju.

(Kurir.rs/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track