KAKO JE PAO NOVOSADSKI ESKOBAR: Kokainom snabdevali pola Evrope, a onda su otac i sin uhapšeni istovremeno u dve države! A TU SE NAŠAO I POZNATI TRENER
Foto: MUP Srbije

pali!

KAKO JE PAO NOVOSADSKI ESKOBAR: Kokainom snabdevali pola Evrope, a onda su otac i sin uhapšeni istovremeno u dve države! A TU SE NAŠAO I POZNATI TRENER

Crna Hronika -

Trojica Srba, koji su krajem prošle godine uhapšeni u Češkoj zbog sumnje da su članovi organizovane kriminalne grupe koja je trgovala kokainom Radoslava Cvijovića Cvike, osuđeni su juče u toj zemlji.

Ova petočlana kriminalna grupa, za čijeg organizatora se tereti Radoslav Cvijović Cvika koji je još pre desetak godina označen kao jedan od najvećih novosadskih narko-dilera, raskrinkana je u novembru prošle godine u saradnji Tužilaštva za organizovani kriminal, BIA sa kolegama iz Češke. U Pragu su neposredno nakon primopredaje osam kilograma i 400 grama kokaina uhapšeni Cvikin sin Branislav Cvijović (40) iz Novog Sada, Josip Capik, državljanin Srbije i Mađarske, i Branislav Bikić.

Izvor iz češkog pravosuđa kaže da su Cvijović, Capik i Bikić, nakon postupka dugog godinu dana, juče osuđeni pred sudom u Pragu.

- Cvijović je osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju devet godina i 110.500 evra novčane kazne, Capik na 8,5 godina i 4.000 evra, a Bikić na šest godina zatvora i 11.500 evra novčane kazne - kaže izvor iz Češke blizak slučaju.

Prilikom hapšenja Branislava Cvijovića i njegovih saradnika pronađeno je četiri kilograma kokaina, koji na češkom tržištu, prema procenama tamošnjih istražitelja, vrede 160.000 evra.

Policijska akcija odigrala se istovremeno i u Srbiji. Tom prilikom u Novom Sadu u porodičnoj kući Cvijvića u Novom Sadu uhapšen je Radoslav Cvijović i njegov zet Slavko Pavkov, inače poznati teniski trener koji je živeo i radio u nemačkom gradu Ulmu.

Policija je prečešljala je stanove i kuće osumnjičenih. Kasnije, istog dana u Češkoj su po dojavi srpskog tužilaštva pronađena još četiri kilograma kokaina koja je trebala da budu transportovana ka Mađarskoj.

Tako je ukupna vrednost zaplenjene droge bila oko 320.000 evra. Osim droge, kod pripadnika ove kriminalne grupe u obe zemlje pronađeno je još i 100.000 evra, a oduzeti su i automobili "mercedes", "audi" i "porše panamera", koji je pripadao Pavlovu. Inače, u skupocenom "poršeu" teniskog trenera kod menjača je pronađen posebno sagrađen bunker, a u njemu tragovi kokaina.

Drogu su prenosili tako što jedan od njih u svom automobilu vrši izvidnicu, dok drugi iza njega prevozi kokain.

Sumnja se da je grupa Radoslava Cvijovića Cvike od prodaje 50 kilograma kokaina u zapadnoj Evropi mesečno dobijala čak dva miliona evra. Grupa se tereti da je distribuirala kokain u Češkoj, Nemačkoj, Italiji, Austriji, Slovačkoj i Mađarskoj. Tačnije, kokain je dopreman iz Južne Amerike u Holandiju, gde su ga pripadnici grupe preuzimali u količinama od nekoliko kilograma. Odvozili su ga u Nemačku u Ulm gde je živeo Pavlov. Oni su drogu zatim dalje razvozili po narudžbama drugih dilera po Evropi. Uhvaćeni su u trenutku kada su im poslovi bili fokusirani samo na centralnu Evropu, jer je tamo skuplji.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track