NASTAVLJENO SUĐENJE U SUBOTICI: Optužena i dalje tvrdi da nije ubila muža cijanidom, članovi porodice i komšije tvrde da su Irena i Ištvan živeli u skladnom braku
Foto: Shutterstock

novo ročište

NASTAVLJENO SUĐENJE U SUBOTICI: Optužena i dalje tvrdi da nije ubila muža cijanidom, članovi porodice i komšije tvrde da su Irena i Ištvan živeli u skladnom braku

Crna Hronika -

SUBOTICA – Danas je u Višem sudu u Subotici nastavljeno suđenje Ireni Šarkanj (55), medicinskoj sestri iz Horgoša, kojoj se na teret stavlja sumnja za ubistvo supruga Ištvana Šarkanja(63) u subotičkoj Opštoj bolnici, gde je Irena radila na odeljenju ginekologije. Na poslednja dva ročišta veći broj svedoka izneo je svoja saznanja, od bolničkog osoblja do rodbine i komšija pokojnog Ištvana. Na ročištu 27. decembra, veštaci će dati svoje iskaze.

Većem sudija je predsedavala sudija Gordana Kojić. Prethodne sedmice, održano je ročište na kojem su svedočile Irenine kolege i sin njen i pokojnog Ištvana. Branislav Rankov, zamenik višeg tužioca, izložio je optužnicu, a Irena je navela da se ne oseća krivom i da nije ubila muža.

Ilustracija
Ilustracijafoto: AP/Ilustracija

Navela je i da ostaje pri ranijim izjavama, koje je dala pod dejstvom jakih lekova za smirenje. Rekla je i da u špricu nije bio cijanid, već da mu je dala akvu, da bi mu razredila krv i sprečila začepljenje.

Slučaj „cijanid” u subotičkoj bolnici dogodio se 19. februara, a nakon obdukcije tela Ireninog supruga i istraživanja okolnosti njegove smrti u bolnici, Više javno tužilaštvo je podiglo optužnicu za krivično delo ubistvo Ištvana, a Irena je tada osumnjičena da je mužu ubrizgala cijanid.

Nakon što je neko vreme provela na bolovanju, Irena Šarkanj je uhapšena, a nezvanično se tvrdilo da je ušla u prostoriju gde je ležao njen suprug, kojem su lekari pokušavali da spasu život, da mu je ona navodno injekcijom ubrizgala cijanid.

Danas je Većem sudija predsedavala sudija Gordana Kojić, a nakon svedočenja Ireninih kolega pre nedelju dana, na rošičtu je svedočila ćerka iz porvog braka, osumnjičene Irene, sin kojeg je imala sa Ištvanom, zet, medicinske sestre i komšije iz Horgoša.

Članovi porodice Šarkanj tvrde da su se Irena i Ištvan slagali, da nisu imali nesuglasica i da su skladno živeli. Komšije su tvrdile da su živeli bez svađe i da su brinuli oboje o deci.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

„Ranije je Ištvan radio u „Severu“ i bio je nezadovoljan što nije dobio svu otpremninu, ni na šta drugo se nije žalio, navode komšije, a jedan od dvoje suseda je dodao, da je Ištvan nekom prilikom izjavio da ne daj Bože da se razboli, „ne bi dozvolio da bude na teretu porodice”.

„Ištvan se nije žalio nikad, iako je bio više puta u bolnici. Pominjao je tu otpremninu, nezadovoljan je bio, jer smatrao je da ne vredi raditi niti živeti, da će se sam pobrinuti za sebe”, rekao je jedan od Šarkanjevih komšija.

Članovi porodice su potvrdili da je Ištvan19. februara hitno ušao na urgentno odeljenje, zbog bolova u stomaku, da su sa njim zajedno došli supruga Irena i zet, takođe bolničar.

„ Ireninoj ćerki koja radi kao medicinska sestra na Odeljenju neurologije, javiljeno je da je Ištvan u Bolnici, rekao je zet Irenin i pokojnog Ištvana i objasnio da ga „ dr Gizela Palinkaš dobro poznaje kao radnika u bolnici, na Urgentnom odeljenju, pa mi je stoga rekla da izvadim krv tastu, a ćerki koja radi na neurologiji je rekla da uzme ključeve od RTG-a i da odvede Ištvana na snimanje pluća”, rekao je zet Irene i pokojnog Ištvana.

Poslušali su lekare, kazao je zet, ali i da je po povratku sa pregleda, njegovom tastu Ištvanu pozlilo. „Počeo je da se guši, odneli su ga u sobu za reanimaciju, ali više nije dolazio k svesti”, rečeno je u sudnici.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Reuters

Međutim, medicinski radnici koji su svedočili nisu mogli da potvrde pred sudijom i tužiocem, ko je Ištvanu izvadio krv. Prošlonedeljimim svedočenjem, dr Palinkaš je potvrdila da je to posao srednjeg medicinskog osoblja, dok je njeno da ispiše nalog i ostavi ga na stolu, te da ona nije rekla zetu, da izvadi krv tastu.

Takođe, jedna od medicinskih sestara je navela na suđenju, da je tokom reanimacije, Irena Šarkanj ubrizgala nekakav sadržaj iz šprica svom suprugu, a da je tada čovek koji je vršio reanimaciju čak upitao „Šta to radite?“, te da su u tom momentu prisutni obratili pažnju na Irenu.

„Izvadila je šprinc iz kante za smeće i rekla je da je to „akva“ koju je donela sa ginekologije i nakon toga ga je bacila u labavo, pustila vodu i umila se”, rekla je na ročištu medicinska sestra, koja je bila u sobi za reanimaciju pokojnog Ištvana. Hoće li nova svedočenja doneti i nove obrte u suđenju, ne zna se, a naredno ročište je 27. decembra, kada će sudski veštaci dati iskaze.

(Kurir.rs/N.H.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track