VEHABIJA PLANIRAO TERORISTIČKI NAPAD?  Policija mu oduzela oružje i hemikalije za bombe!
Foto: Profimedia

Uhapšen Armin A. u okolini Novog Pazara

VEHABIJA PLANIRAO TERORISTIČKI NAPAD? Policija mu oduzela oružje i hemikalije za bombe!

Crna Hronika -

Policija je odredila zadržavanje mladiću kod koga su nađene hemikalije za pravljenje eksploziva, kao i zastava i propagandni materijal Islamske države

Armin A. (21), za koga se sumnja da je pripadnik vehabijskog pokreta, uhapšen je u okolini Novog Pazara, a policija je kod njega navodno pronašla oružje, hemikalije za pravljenje eksplozivnih naprava, ali i propagandni materijal i zastavu Islamske države.

Kako nezvanično saznajemo, Armin A. se sumnjiči za nedozvoljeno držanje, nošenje i proizvodnju oružja, a proverava se i da li je on eventualno planirao da izvede teroristički napad.

Opasno oružje

- Armina A. zaustavili su policajci i pripadnici BIA na ulici u naselju Bukreš, a pretresom ranca koji je on imao kod sebe nađena je vazdušna puška sa optičkim nišanom, kao i nekoliko noževa. Nakon hapšenja, policija je pretresla i kuću osumnjičenog, a na tavanu je otkrivena hemikalija za pravljenje eksploziva, odnosno bombi. Takođe, uhapšeni je u svojoj kući držao i zastave Islamske države, ali i propagandni materijal i literaturu ISIS. Navodno, pronađeni su i satovi koji se mogu iskoristiti za aktivaciju eksploziva, specijalni telefoni, žice i naprava za daljinsku aktivaciju eksploziva - objasnio je izvor i dodao da je Arminu A. određeno zadržavanje do 48 sati, nakon čega će biti priveden nadležnom tužiocu.

Rejhan Plojović preživeo masakr u Siriji, ali je supruga Emina nastradala
Rejhan Plojović preživeo masakr u Siriji, ali je supruga Emina nastradalafoto: Printscreen Facebook, AP

Prema rečima našeg izvora, Armin A. je navodno, posle hapšenja, policiji rekao da ne priznaje državu Srbiju, niti bilo koju drugu državu na svetu, kao ni institucije koje deluju u državnim sistemima.

Ističe da je vernik

- Navodno je istakao da je vernik, ali da ne želi da radi kao hodža, jer i imami rade za državu i primaju platu od nje - kaže naš izvor i napominje da istražitelji proveravaju da li je Armin A. planirao teroristički napad ili eventualni odlazak u Siriju na ratište, gde se već nalazi određeni broj srpskih državljana koji pripadaju ekstremnoj islamskoj grupi.

Pobdićanin osuđen
Pobdićanin osuđen foto: Printskrin Yt

- Poznato je da se u okolini Novog Pazara nalazi veliki broj pripadnika vehabijskog pokreta, pa je operativnim radom utvrđeno da je i Armin A. duže vreme bio blizak sa ovim ljudima - dodao je sagovornik.

Osnovali regrutni centar Neki se već bore u Siriji Kao centar za regrutaciju vehabija u Novom Pazaru već godinama se pominje mesdžid "Furkan", kojim je rukovodio Abid Podbićanin, koji je osuđen na 11 godina zatvora pred Specijalnim sudom u Beogradu. - Vehabije su "Furkan" osnovale kao mesto za molitvu, ali je poznato da se tu regrutuju borci Islamske države - ispričali su ranije za medije izvori upućeni u dešavanja u Novom Pazaru. Podsetimo, u decembru prošle godine u Siriji su poginuli supruga i deca vehabije iz Novog Pazara Rejhana Plojovića, dok je on preživeo. Plojović je osuđen u Srbiji na devet i po godina robije zbog toga što je kao pripadnik ISIS učestvovao u borbama u Siriji, kao i zbog toga što je vrbovao i obučavao ljude za terorističke akcije.

(Kurir.rs/ Danijela Jovanović/ Foto: ilustracija Profimedia,printskrin Youtube, printskrin Facebook, AP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track