RADONJIĆ I ROMIĆ TRAŽE OSLOBAĐAJUĆU PRESUDU ODLUKA O SLUČAJU ĆURUVIJA POSLE 20 GODINA: Presuda zakazana za 5. april
Ilustracija, Foto: Dragana Udovičić

epilog

RADONJIĆ I ROMIĆ TRAŽE OSLOBAĐAJUĆU PRESUDU ODLUKA O SLUČAJU ĆURUVIJA POSLE 20 GODINA: Presuda zakazana za 5. april

Crna Hronika -

Tačno 20 godina od ubistva novinara Slavka Ćuruvije, Specijalni sud zakazao je izricanje presude bivšim funkcionerima Državne bezbednosti za 5. april. Navodima optužnice, za ubistvo koje se dogodilo u aprilu 1999. optuženi su Radomir Marković, Milan Radonjić, Ratko Romić i Miroslav Kurak, koji je u bekstvu.

foto: Beta/Branislav Božić

- Nadam se da će sudsko veće nakon nepristrasnog sagledavanja svih izvedenih dokaza doneti jedinu moguću pravičnu odluku, oslobađajuću presudu. Želim da naglasim da nikada nisam bio pripadnik ni organizovane ni neorganizovane kriminalne grupe, bio sam pripadnik Državne bezbednosti i ponosan sam na to - rekao je u završnoj reči pred izricanje presude optuženi Ratko Romić. On je istakao i da smatra da optužnica "nije izdržala detaljnu i dugotrajnu proveru kojoj je bila izložena".

Postupajućeg zamenika tužioca, Milenka Mandića, koji je ranije u svojoj završnoj reči zatražio maksimalne kazne za sve okrivljene, Romić je optužio za obmanjivanje javnosti, pravosudnih organa ali i državnog rukovodstva, jer smatra da je tužiocu od prvog dana "moralo da bude jasno da ne postoje dokazi o umešanosti optuženih u izvršenje ovog krivičnog dela".

Ilustracija
Ilustracijafoto: Zorana Jevtić

- Doveden sam u sitnaciju da dokazujem svoju nevinost, i dokazao sam je, i to kroz dokaze koje je tužilac sam predložio. Optužnica koju je napisao nije imala za motiv razjanjenje ubistva Ćuruvije, već je motiv bio da se optuženi kao pripadnici DB-a i DB u celini, kao i tadašnje državno rukovodstvo, Vlada i država Srbija prikažu kao kriminogene i zločinačke, što je zamenik tužioca prikriveno provukao kroz optužnicu, a otvoreno izneo u skandaloznom delu završne reči - osvrnuo se optuženi i na završnu reč tužioca, tvrdeći da veruje da iza ovakvih optužbi na račun države stoji "strani faktor u cilju izazivanja atmosfere konstatnte sumnje u institucije sistema i državu Srbiju".

U svom izlaganju i detaljnoj analizi iskaza saslušanih svedoka, on je naveo da tokom suđenja koje je trajalo pet godina i saslušanja preko 100 tužilačkih svedoka, ne postoji ni jedan dokaz da je čuveni "beli Golf 3" koji se pominjao, korišćen u izvršenju krivičnog dela. Prema njegovim rečima, ni jedan dokaz nije ukazao ni da su u blizini ili na licu mesta viđeni on ili optuženi Kurak.

- Nemam nikakve veze sa ovim krivičnim delom, ali je atraktivnost ovog slučaja uticala je da se njim manipuliše, da se unapred određuju krivci i presuđuje bez suđenja - naveo je optuženi Romić.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Zorana Jevtić

On je podsetio na izjavu tadašnjeg Specijalnog tužioca od 14.01.2014., da se postupak pokreće na osnovu iskaza "ključnih svedoka", koji su pristali da sarađuju.

- Ispostavilo se da su ključni svedoci zapravo pripadnici zloglasnog "zemunskog klana". Međutim, na glavnom pretresu oni su posvedočili da nemaju nikakva neposredna saznanja i dokaze o ubistvu Slavka Ćuruvije i da o tome ništa ne znaju - osvrnuo se optuženi na iskaze Milorada Ulemeka Legije i braće Miloša i Aleksandra Simovića.

Prema rečima Romića, da postupajući tužilac nije imao nameru da utvrdi istinu u ovom predmetu, ukazuje pokušaj da se za razliku od "zemunaca" diskredituje i zanemari iskaz jedinog očevica, Branke Prpe koja je u vreme ubistva bila u društvu Ćuruvije u haustoru u Svetogorskoj ulici.

- Prpa, koja je očevidac, žrtva i oštećena, svedočila je da je ubicu dobro videla, da ga nikada neće zaboraviti i da to nije optuženi Miroslav Kurak. rekla je i da je videla jednog izvršioca, kog je više puta prepoznala kao Luku Pejovića, a ne Kuraka - rekao je Romić.

foto: Zorana Jevtić

Milan Radonjić: Svakog mogu da pogledam u lice!

Milan Radonjić, nekadašnji načelnik beogradsog centra DB-a juče je u završnoj reči da nikada u životu nije izvršio krivično delo i da "svakoga može da pogleda u lice"

- Ne postoji čovek kog ne mogu da pogledam u lice, ponosan sam na sve što sam radio i nalagao, jer je sve bilo isključivo u skladu sa zakonom. Upravo ovo suđenje je možda jedini način da dokažem svoju nevisnost - rekao je Radonjić u završnoj reči navodeći da nikada nije bio član kriminalne grupe kao i da nije učestvovao u ubistvu novinara. Objasnio je da jeste naložio tajnu pratnju Ćuruvije, ali iz razloga operativnog rada i informacija o njegovim kontaktima sa bezbednosno interesantnim osobama. (Kurir.rs/Jelena Spasić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track