SAMO JEDAN DŽOINT VAS MOŽE STRPATI U ZATVOR NA TRI GODINE: Poznati beogradski advokat upozorava na VELIKU OPASNOST za sve koji imaju narkotike!
Foto: Vladimir Šporčić

opasno

SAMO JEDAN DŽOINT VAS MOŽE STRPATI U ZATVOR NA TRI GODINE: Poznati beogradski advokat upozorava na VELIKU OPASNOST za sve koji imaju narkotike!

Crna Hronika -

okom dugogodišnje prakse u advokaturi i bavljenja krivičnim pravom susreo se sa bezbroj sličnih slučajeva, a najneobičnije situacije je podelio sa čitaocima Kurira

„Odluka da samo proba marihuanu je jednog od mojih klijenata, uzornog, perspektivnog studenta, mogla da otera u zatvor na tri do 12 godina i pitanje kako bi izgledao njegov životni put kao osuđenog kriminalca... Važno je da, pre svega, mladi znaju kakve mnogobrojne opasnosti sa sobom nose narkotici i da samo jedan trenutak nepromišljenosti može da im preokrene, ako ne i uništi ceo život.“

Ovo za Kurir kaže poznati beogradski advokat Branislav Bogdanović, koji je tokom dugogodišnje prakse advokata koji se bavi krivičnim pravom susreo s bezbroj sličnih slučajeva, a neke delove svoje prakse podelio je sa čitaocima kako bi upozorio omladinu o opasnostima koje ih sa narkoticima vrebaju sa svih strana. - Jednom su se dva dečaka i jedna devojka, koji nisu iz kriminalnih struktura, vozili kolima i odlučili da probaju marihuanu jer im se to činilo kao nešto što nije tako drastično i kažnjivo... Međutim, to je varka.

Skupili njih troje po 500 dinara, jedan mladić se setio nekoga iz kraja ko to prodaje, istrčao iz auta, ušao u zgradu i kupio... Naišla je policija, koja ih je sve troje privela u stanicu, međutim, tužilac je krivično delo za ovo dvoje okvalifikovao kao držanje za sopstvene potrebe, a mom klijentu po članu 246 KZ a1 kao posredovanje u prodaji - priča za Kurir Bogdanović i objašnjava da je razlika u kaznama „ogromna“: - Dok za držanje za ličnu upotrebu možete da dobijete novčanu i uslovnu kaznu, za ovo drugo ćete provesti od tri do 12 godina u zatvoru. Zakon ne precizira kolika je tačno ta količina koja je za ličnu upotrebu, već je stvar sudske prakse. Međutim, ako neko posumnja da su narkotici bili namenjeni za prodaju, i delić grama je minimum tri godina zatvora.

foto: Vladimir Šporčić

Ističe da mladi moraju da budu oprezni i sa kim komuniciraju, ali i da ne sedaju u automobil s malo poznatim ljudima: - Neko vas poveze kući, zaustavi vas policija, a u automobilu je određena količina narkotika za koju niste ni znali. Ukoliko svi poriču da je droga njihova, tu može da se upadne u ozbiljan problem. Policija onda ima pravo da procesuira sve putnike u vozilu.

Zakonodavstvo ne priznaje uzgajanje u medicinske svrhe OGROMNE RAZLIKE U KAZNAMA

Takođe, u krivičnom delu neovlašćene proizvodnja i stavljanja u promet opojnih droga postoje određene specifičnosti... Ako neko uzgaja marihuanu, kazne zavise od trenutka kada ga policija otkrije i upadne u stan ili laboratoriju. Ako policija otkrije počinioca u trenutku dok još biljka nije dostigla punu zrelost i počinilac je nije zasekao, to je onda uzgajanje. Čim je počinilac počeo s branjem listova, usitnjavanjem i sušenjem - tu se stvara namera proizvodnje radi prodaje. Razlika u kaznama je ogromna, a nekad sve zavisi kojeg dana je policija pronašla zasad - priča Branislav Bogdanović i podseća da zakonodavstvo ne priznaje uzgajanje ovakvih biljaka u medicinske svrhe.

Kurir / JELENA PRONIĆ

Foto: Vladimir Šporčić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track